Attila Takacs: „România va fi mereu în top și va lupta pentru trofee și medalii!”

România a încheiat pe locul 2 la Campionatul European, desfășurat între 4 și 11 iunie, la Kosice în Slovacia. Este cea de-a doua medalie de argint consecutivă pentru cea mai titrată echipă națională din istoria minifotbalului european, după cea din Ucraina, din 2018.

Performanța din Slovacia a fost atinsă exclusiv din fonduri proprii, Federația Română de Minifotbal, federație națională sub egida Ministerului Sportului, neavând fonduri din partea autorităților publice pentru această competiție.

Despre parcursul României de la EURO și așteptările FRM în ceea ce privește viitorul echipei naționale și al competițiilor naționale de minifotbal din România, am stat de vorbă cu Attila Takacs, secretar general al FRM și director de turneu la EMF EURO 2022.

Site FRM: Domnule Attila, România din nou în topul european la minifotbal, vicecampioană pentru a doua oară consecutiv, cu ce impresii rămânem după această ediție de EURO?

Attila Takacs: Campionatul European a fost un prilej bun pentru toate cele 24 de echipe de a participa la o competiție, după o perioadă lungă de repaus, din cauza pandemiei, dar și din cauza modificării politicii EMF, de a organiza din 2 în 2 ani, EURO. Ultima competiție majoră a fost la Kiev, iar în 4 ani de zile multe lucruri s-au schimbat.

Tot ce s-a întâmplat în aceste 10 zile în Slovacia a arătat din nou forța României în minifotbalul european și faptul că România, indiferent câți ani de pauză are în spate, tot timpul va fi în top și va lupta pentru titlul european.

Site: Minifotbalul este un sport cu care românii se pot mândri oricând, 6 titluri de campioni europeni, 2 de vicecampioni europeni și 2 medalii de bronz la Campionatul Mondial. Nu sunt multe sporturi în România cu un asemenea palmares, nu?

A.T.: Minifotbalul românesc a crescut în valoare sportivă, competițională, organizatorică, administrativă, devenind Federație națională. Dar a devenit, în același timp, în ultimii 10 ani, o forță internațională, puternică, datorită modului în care minifotbalul este practicat și condus de la nivel central, de către niște oameni inimoși în tot ceea ce privește implicarea, dăruirea și modul în care ne sacrificăm anumite părți din viață, uneori din timpul cu familia, pentru a organiza și a gestiona minifotbalul românesc.

Rezultatele echipei naționale, dar și numărul de echipe participante în competițiile locale, numărul de membri din structura Federației, numărul de orașe și de baze sportive unde se joacă minifotbal este într-o continuă creștere. Dar, din păcate, la nivel de Minister aceste lucruri nu se văd, probabil că „deranjează”, sunt prea „multe” performanțe sportive notabile la nivel de sport de echipă și nu avem ochi pentru așa ceva. Munca noastră va continua însă, indiferent de ce vede Ministerul.

Trebuie să ne continuăm planul, strategia, avem în față o nouă reconstrucție a minifotbalului românesc, o nouă etapă, trăim un nou „pionierat”, deoarece va urma o perioadă de reconstrucție administrativ-teritorială a acestui sport. Sperăm cândva, cumva, că se vor deschide și ușile către autoritățile române și către Minister, nu pentru noi ca și conducere, ci pentru băieții aceștia extraordinari care pun suflet la fiecare Campionat European, dau totul pentru culorile țării.

Site: Ați văzut modul în care au fost primiți azerii acasă după câștigarea EURO, cu onoruri, cu întâlniri cu președintele țării. Considerați că este momentul ca și în România acest sport să primească mai multă atenție și din partea autorităților, având în vedere performanțele și medaliile obținute, dar și a faptului că acum Federația Română de Minifotbal este o federație națională, sub egida Ministerului Sportului?

A.T.: Din păcate, în România nu interesează pe nimeni asta sau interesează foarte puțin. Din fericire pentru noi, minifotbalului nu a fost niciodată „murdărit” politic și nu am lăsat ca aceste aspecte să înconjoare minifotbalul. Noi, tot timpul, am avut grijă să ne respectăm partenerii din țară, având foarte mulți parteneri: primari, consilieri, firme mare, care ne sprijină, oameni inimoși care vin alături de minifotbal, nu pentru a primi laude, ci pentru că ei simt că este un sport curat, practicat de omul amator de sport, de mișcare, într-un grup unit, alături de prieteni.

Am vorbit cu persoane din delegația Azerbaidjanului, după ce au sosit acasă la Baku, au avut parte de o primire incredibilă, din partea suporterilor și au primit atenție de la cel mai înalt nivel. Însuși președintele țării i-a primit în audiență și le-a promis 500 de mii de euro pentru performanța lor. Iar pentru participarea la Campionatul European au primit 25 de mii de euro, de la Minister, care să le acopere cheltuielile cu zborul cu avionul și cazarea. Noi, pe de altă parte, nu am primit absolut nimic.

Asta este, noi mai trebuie să lucrăm la dezovoltarea acestei părți a ramurii sportive, să creștem în notorietate ca imagine, să fim mai mult vizibili. Știm și noi mentalitatea din România, prea puțin se investește în sport, atât financiar cât și ca imagine. Sportul nu a fost niciodată o prioritate în România, pentru niciunul dintre Guvernele care s-au „perindat” în ultimii 30 de ani, dovadă multitudinea de sporturi la care România aproape că nu mai există pe harta mondială sau europeană a performanțelor sportive.

Din fericire, există o echipă micuță, cu niște oameni extraordinari, în spatele cărora sunt câteva zeci de mii de practicanți, care aduce notorietate, aduce medalii României. Asta contează pentru noi, aceste realități nu ni le poate șterge nimeni din istorie și nici din memorie.

Site: Știm că la această ediție de EURO ați ocupat și funcția de director de turneu. Cum ați caracteriza competiția din punct de vedere organizatoric, cu 24 de echipe la start, după o perioadă dificilă, cauzată de pandemia de Covid-19?

A.T.: Acest EURO trebuie să aibă loc initial în 2020, dar a fost reprogramat, mai întâi în martie 2021, apoi în noiembrie și, în final, în iunie 2022, când am avut parte de acest super spectacol minifotbalistic la nivel european. Toate echipele au avut „foame” de această competiție, au simțit nevoia de a-și reprezenta țara într-o competiție internațională grandioasă, în acest sport practicat de milioane de oameni.

Din postura de director de turneu am avut sarcina foarte grea de a gestiona, nu numai partea sportivă, dar și alte sarcini grele, nemaiîntâlnite până acum. Dar având în spate o echipă frumoasă, bazată pe oameni profesioniști, am reușit să gestionăm problemele și lipsurile la timp. Am oferit o competiție frumoasă, echilibrată, prin care nu am avut nicio contestație sau problemă de ordin sportiv și nici din punct de vedere al arbitrajelor, care au fost la un nivel ridicat. Asta datorită echipei de arbitri alese de mine și de Nemanja Ljumovic, din Muntenegru, directorul arbitrilor, un băiat extraordinar, alături de care am coordonat mai multe competiții internaționale de-a lungul ultimilor 7-8 ani, de cluburi sau EURO.

Rolul de director de turneu vine și cu gusturi amare, de fiecare dată când mergi într-o țară nouă, trebuie să te confrunți cu mentalități noi, oameni noi. Dar tot ce a fost parte negativă, le-am trecut cu bine și ne-am bucurat de această competiție la maxim, pentru care am muncit foarte mult în ultimul an, în ultimele 3 luni, zilnic, pentru a oferi echipelor participante toate condițiile posibile.

Bineînțeles, aici a contribuit și Steel Arena, una dintre cele mai frumoase arene din Europa, care a oferit un cadru superb și o atmosferă superbă, echipelor. De-a lungul competiției, toată lumea s-a simțit bine și echipele au fost încântate de oportunitatea de a face parte din această competiție.

Site: Urmează, pentru echipa națională, Campionatul Mondial din Emiratele Arabe Unite, de anul viitor. Se poate obține medalia de aur care ne lipsește din palmares?

A.T: Noi trebuie să mergem cu o mentalitate de a câștiga orice medalie pusă în joc de orice competiție internațională. Orice rezultat mai jos de podium este considerat un eșec pentru noi. Cupa Mondială reprezintă o altă filozofie de joc, o altă mentalitate,  un alt stil de joc. Va fi un Mondial interesant, după cel din Australia, mergem din nou într-o zonă exotică, în care probabil, fără sprijinul minifotbalului, nu am fi ajuns.

Important pentru noi este să ne reprezentăm țara cu onoare, cu cinste și să fim pe podium. Mai mult de atât, noi țintim să fim pe primul loc în România la nivel de structuri județene, de legitimări de jucători, de echipe, de administrare a minifotbalului, la nivel de concepție, de atragere sponsori. Echipa națională este totuși oglinda minifotbalului românesc prin care orice rezultat notabil poate să ne aducă bucurii și satisfacții.

Site: Pe plan național, vara este abia la început pentru FRM, urmând primele competiții majore organizate de Federația Națională. Ce emoții vă încearcă și ce așteptări aveți de la aceste competiții?

A.T.: Emoții nu sunt, doar multă muncă, pe care trebuie s-o gestionăm corespunzător. Așteptările sunt din ce în ce mai mari din partea tuturor, a echipelor, organizatorilor, delegaților, dar și a noastră, a conducerii Federației. Trebuie să înțelegem că minifotbalului românesc, cel puțin o parte din el, va deveni un sport semi-profesionist sau chiar profesionist la un moment dat. Trebuie să pregătim terenul pentru ceea ce urmează în următorii 4-5 ani, dezvoltarea continuă a acestui sport trebuie să fie în armonie cu regulamentele, deciziile și cu conceptul și valorile pe care minifotbalului și le-a însușit de-a lungul ultimilor 15 ani.

Tot ceea ce înseamnă minifotbal trebuie gestionat corespunzător, deoarece din ce în ce mai multe persoane se implică cu fonduri mai mari și care au așteptări, nu numai din partea nivelului de organizare a competițiilor, ci și din partea FRM ca administrare. Eu cred că noi ne-am îndeplinit această sarcină de-a lungul timpului, am demonstrat că suntem capabili. Această conducere, cu tot ce a fost în spate la FMR-ONG, cu toate structurile în spate, la nivel de județ, unde sunt, și acolo, niște oameni foarte inimoși, profesioniști, lucrează la dezvoltare și tot ce va fi de acum încolo, va fi un plus, deoarece înțelegem acest sport, înțelegem necesitățile, modificăm regulamente, aducem lucruri noi și profesionalizăm.

Urmează competiții grele, prima fiind chiar săptămâna viitoare, în parteneriat FRM-FMR (ONG), Campionatul Național de Firme, unde sunt așteptate 34 de echipe la Deva. După care, la o săptămână distanță, una dintre cele mai frumoase competiții din România, una de imagine, Supercupa României de la Iași. Apoi, Cupa României, unde și-au anunțat participarea un număr foarte mare de echipe și, în final, Campionatul Național de la Rm-Vâlcea. Acolo, 32 de echipe își vor juca șansa de a ridica trofeul de campioană națională deasupra capului.

„Ne așteaptă un program greu, cu competiții frumoase, iar unitatea și spiritul acestui joc ne îndeamnă să fim cerebrali și cu un pas înaintea tuturor, atât organizatoric, cât și din punct de vedere al strategiilor pe care dorim să le implementăm. Anul nu se încheie aici, pentru că în lunile septembrie și octombrie vor urma competițiile internaționale, organizate de EMF, competiții la care și România va fi reprezentată, cu cinste suntem convinși, de echipele de club. Anul este lung, pauzele scurte, dar tot ce înseamnă minifotbal este important pentru sportul de masă în România și pentru sportul pentru toți, un prilej imens de a ne dezvolta și a arăta lumii cine suntem de fapt.”