Ce emoții, ce echipă, ce performanță! România, campioană mondială 2023! Bravo, „tricolori”!
Am reușit, suntem cei mai buni din lume! După două medalii de bronz la Campionatul Mondial, din trei participări, echipa națională a României a reușit, în premieră, să joace finala celui mai important turneu de pe mapamond și s-o și câștige, după un meci absolut incredibil, în care „tricolorii” noștri au revenit de la 0-2 în ultimele două minute și s-au impus după o serie fantastică, de 30 de lovituri de departajare! Argintul mondial a mers la Kazahstan, în timpul ce bronzul a revenit Ungariei.
România reușește să atingă visul mult dorit. După 6 titluri de campioană europeană, obținute între 2010 și 2015, două medalii de vicecampioni europeni la ultimele două ediții, 2018 și 2022, dar și două medalii de bronz la Mondial din trei participări, 2015 și 2019, iată că acum naționala noastră reușește să aducă trofeul de campioni mondiali pe tărâm românesc.
A fost o finală demnă de orice film bun, al unui „regizor” de calitate, contra unei naționale, Kazahstan, care eliminase în fazele finale trei dintre cele mai bune echipe din lume, pe rând: Mexic (campioana mondială din 2019), Cehia (campioana mondială din 2017 și europeană din 2018) și Azerbaijan (campioana europeană din 2022). În fața unui stadion plin, cu peste 2000 de oameni în tribune, la Ras al Khaimah, ai noștri au dominat teritorial prima repriză, în care adversarii nu și-au creat ocazii de gol. Nici noi nu am înscris însă și la chiar ultima fază a reprizei, o minge pierdută ușor la mijocul terenului a fost dusă de kazahi în fața porții, de acolo de unde Ungur nu a putut evita contactul cu mingea, care s-a dus în poarta lui Nițu. 0-1 la pauză.
Am luat-o de la capăt în repriza a doua, mânați de la spate și de suporterii noștri, veniți în număr mare la acest joc, celor sosiți cu delegația din România alăturându-li-se aproximativ 100 de suporteri veniți de la Dubai, special pentru acest joc capital. Egalarea a întârziat să apară iar kazahii au mai profitat de o minge pierdută ușor de ai noștri la centru și au făcut 0-2 în minutul 37. Minutele se scurgeau și părea că va fi imposibil să revenim. Ai joștri au dat dovadă însă de o mare tărie de caracter și nu au renunțat la luptă. Un penalty acordat, pe bună dreptate, cu ajutorul tehnologiei video, i-a permis lui Balogh să reducă din handicap în penultimul minut. Același tânăr jucător, de numai 23 de ani, a declanșat bucuria în tabăra noastră în primul minut de „extra time”, atunci când a driblat scurt un adversar și a șutat imparabil de la 12 metri. 2-2 și prelungiri!
Cele două reprize de prelungiri, de câte 5 minute, nu au adus nimic nou așa că s-a ajuns la penalty-uri. Noi am avut primii șansa să închidem meciul, după parada lui Nițu, dar Ungur nu a nimerit poarta. Soarta ne-a mai surâs de două ori, când kazahii au tras în bară, respectiv alături, dar nici Popa, nici Dumitrașcu nu au avut „sângele rece” să pună capăt jocului. Nițu a mai reușit o paradă, iar Covaci, cu a patra „minge de meci” a României, a declanșat bucuria maximă în tabăra noastră. După nu mai puțin de 30 de penalty-uri executate, în cea mai palpitantă finală din istoria minifotbalului, trofeul a luat drumul României.
Ce meci, ce revenire, ce emoții, ce echipă, ce performanță! Visul multora plecați la drum cu minifotbalul încă din 2007 s-a împlinit acum, în 2023, cu acest prestigios titlu mondial. Aceștia sunt eroii noștri, care vor rămâne, nu doar în istoria minifotbalului românesc, ci și în cea a sportului românesc:
Lot România la WMF World Cup 2023
Portari:
Ionuț Neacșa – 34 ani(Nova Vita Târgu Mureș)
Dragoș Nițu – 28 ani(Reggio Liriada Brașov)
Jucători:
Alexandru Bourceanu – 38 ani (Ajax Dulcisimo Galați)
Vasile Pop – 32 ani(Sam Vig CCM Bistrița)
Mircea Popa – 35 ani (Juventus Sibiu)
Andrei Balea – 30 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Mircea Ungur – 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Andrei Nemițanu – 30 ani (Glissando Timișoara)
Vlad Mocanu – 24 ani (Premier Iași)
Bogdan Covaci – 34 ani (Sam Vig CCM Bistrița)
Andrei Ferik – 25 ani (Bad Boys Oradea)
Saron Chirică – 30 ani (Old Boys București)
Marius Balogh – 23 ani (Bad Boys Oradea)
Andrei Șumălan – 29 ani (Bad Boys Oradea)
Gabriel Dumitrașcu – 23 ani (Chedra TAX Ploiești)
Staff:
Virgil Bejenaru – antrenor
Laszlo Klein – antrenor secund
Dan Ștefan Cojocaru – manager
Cristian Lupu – director tehnic
Emil Cotenescu – medic
Rezultate România la WMF World Cup 2023:
10-1 cu Sudan, 3-2 cu Spania și 0-0 cu SUA (toate în grupa D)
7-0 cu Thailanda (optimi de finală)
2-0 cu Emiratele Arabe Unite (sferturi de finală)
3-0 cu Ungaria (semifinale)
2-2 (12-11) cu Kazahstan (Finala)
Pe lângă marele trofeu obținut, România s-a ales și cu două premii individuale, după cum urmează:
Marius Balogh – Golghterul competiției
Dragoș Nițu – MVP-ul Finalei
Mulțumim tuturor suporterilor care au făcut deplasarea la Ras al Khaimah și care ne-au făcut, de multe ori, să ne simțim ca acasă, datorită glasurilor inimoase venite din tribună. Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care au crezut în noi și ne-au ținut pumnii de acasă, din fața televizoarelor, pe DigiSport sau Prima Sport, televiziuni naționale de mare interes care au transmis, în premieră, jocurile echipei noastre la un turneu final. Nu în ultimul rând, mulțumim domnului ambasador al României în Emiratele Arabe Unite, Octavian Bădică, care ne-a susținut din tribune la acest joc, și nu numai, de la Mondial.
Campionatul Mondial de Minifotbal, WMF World Cup, a fost organizat de Federația Mondială de Minifotbal (WMF) și a adunat la start 32 de echipe participante. România devine astfel a patra campioană mondială diferită, la edițiile organizate până în prezent, după: SUA (2015), Cehia (2017) și Mexic (2019).
Pentru România, următoarea încercare majoră va fi recucerirea trofeului continental, anul viitor la EMF EURO, ultimul titlu de asemenea rang fiind obținut în 2015, în Croația. Următoarea ediție de Campionat Mondial este programată peste 2 ani, în 2025, locațiile pentru EURO și Mondial urmând să fie anunțate în scurt timp.