Dan Cojocaru: „Sperăm ca în acest an, România să se încoroneze din nou cu titlul european!”

România, campioană mondială en-titre și vicecampioană europeană a disputat primele două jocuri de verificare din acest an, la Oradea, contra Ungariei, scor 4-0 și 2-2. Pentru „tricolori” urmează un puternic turneu de pregătire, la Podgorica, în Muntenegru, EMF Nations Games, în perioada 30 aprilie – 1 mai.

Pregătirile se efectuează în vederea EMF EURO 2024, turneu final programat între 1 și 8 iunie la Sarajevo, în Bosnia, acolo unde România a fost repartizată în grupa D a competiției, alături de: Ungaria, Polonia și Turcia.

Dan Ștefan Cojocaru, managerul echipei naționale, a vorbit despre grupa României de la EURO:

O grupă destul de echilibrată, avem Ungaria pe care o cunoaștem foarte bine. Eu personal cred că echipa Ungariei care a venit la Oradea, a venit cu un lot restrâns, nu cu tot lotul. Fără a lua din meritele echipei noastre naționale, eu cred că Ungaria la EURO va avea o altă față decât la Oradea.

Turcia este o echipă care a schimbat des componența lotului, imprevizibilă și care știm cu câtă ardoare joacă. Echipa Poloniei nu o cunosc deloc, pentru că nu a mai prea fost prezentă la competițiile europene, dar care cred că se va prezenta cu o echipă destul de bună la EURO. Comparativ cu celelalte grupe, am avut o tragere la sorți destul de bună. Am văzut grupa C (n.r. Slovacia, Cehia, Spania și Croația), una de „foc”.

Trebuie să ne jucăm șansa, avem șanse mari să depășim faza grupelor, dar uitându-mă mai departe în turneu, așa cum o fac mereu, cred că primul loc în grupă este cel mai important pentru a avea o optime și un sfert de finală mai accesibile.

Managerul echipei naționale a vorbit și despre cele două meciuri de pregătire desfășurate recent la Oradea, contra Ungariei (4-0 și 2-2), care ne va fi adversară și în grupa D de la EURO:

„Stagiul de pregătire de la Oradea a fost un pic mai diferit față de alte stagii anuale din minifotbalul european și mondial, un stagiu pe care l-am desfășurat din postura de campioni mondiali, am fost puțin mai „recreați” din punct de vedere al presiunii și al jocului. Pentru noi a fost important că am avut un adversar puternic, pe care l-am întâlnit în semifinale la Mondial, un adversar tradițional, care joacă un minifotbal de calitate. A contat ca antrenorul Bejenaru să-și poată testa cei 6-7 jucători noi, față de lotul de la Mondial. Două partide reușite, cu rezultate de bun augur, cu un Dumitrovici, care cred eu că a fost cel mai bun dintre cei nou-veniți, un plus pentru echipa națională”.

Instagram:sorin.judet

Pentru România urmează un turneu, EMF Nations Games, la Podgorica, în Muntenegru, în perioada 30 aprilie – 1 mai, acolo unde „tricolorii” noștri vor întâlni campioana europeană, Azerbaidjan, dar și Muntenegru, Albania sau Bosnia, posibil și Serbia, toate participante la EURO:

„Ne vom întâlni la Arad, cu o zi înainte de a pleca spre Podgorica, probabil antrenorul va face și un antrenament de dezmorțire, în care să regleze și câteva scheme tehnico-tactice, cu care va „ataca” această a doua acțiune premergătoare Campionatului European. Se va deplasa un lot de 17 jucători, așa cum am stabilit de la prima acțiune, cea de la Oradea, să vedem care vor fi valizi și vor putea onora convocarea.

Din punctul meu de vedere, al Comisiei Tehnice, așa cum am stabilit pentru această acțiune foarte puternică, unde vom întâlni campioana europeană, Azerbaidjan și alte echipe puternice din spațiul ex-iugoslav, Bosnia, Muntenegru, ar trebui ca naționala României (n.r. la EURO) să fie 80-90% compusă din jucătorii care vor merge la turneul de la Podgorica”.

Ultimul titlu european câștigat de naționala noastră a fost în 2015, la Vrsar, în Croația, iar Dan Cojocaru crede că România poate redobândi acest titlu, care ar veni ca o încununare după cel Mondial obținut în noiembrie anul trecut, în Emiratele Arabe Unite:

„Sunt 9 ani de când România nu a mai fost campioană europeană, dar să nu uităm că am fost de două ori vicecampioni (n.r. 2018 și 2022), două finale pe care le-am avut la dispoziția noastră pentru a le câștiga. Dar acea ploaie, acel teren impracticabil, cu apă pe el, de la Kiev și acel ghinion din finala cu Azerbaidjan de la Kosice, unde după acel gol încasat, am avut 3 bare, ocazii singur cu portarul, acolo unde doar soarta ne-a privat de a fi din nou campioni europeni.

Eu zic că aceste două titluri de vicecampioni arată cât de aproape este România și că a rămas acolo sus în minifotbalul european. Acești ani (n.r. 9) sunt dați și de anii în care a fost această blestemată pandemie, ani în care nu s-au putut desfășura turnee finale de EURO. Sperăm ca în acest an, România să poată să se încoroneze din nou cu titlul european. Eu, ca manager al echipei naționale, fiind mereu în anturajul echipei, nu am la ce să mă gândesc decât la titlul european. Fără să pun presiune pe stafful tehnic, România va avea mereu obiectiv calificarea în primele 4, ceea ce reprezintă mereu o mare performanță.

Pentru mine, personal, și din această postură de campioni mondiali, un titlu european ar încununa cu succes doi ani de muncă foarte grea. Să fim și campioni mondiali, și europeni, ar fi o mare realizare și ar arăta cât de sus este echipa națională de minifotbal a României.”

Turneul final al Campionatului European va avea loc între 1 și 8 Iunie la Sarajevo, cu participarea a 24 de echipe, împărțite în 6 grupe a câte 4 echipe. Primele două clasate din fiecare grupă și cele mai bune 4 locuri trei vor face pasul spre faza optimilor de finală.

La ultimele două ediții de EMF EURO, naționala României s-a clasat pe locul 2, în 2018 în Ucraina și în 2022, în Slovacia. România este de 6 ori campioană a Europei, performanță reușită în perioada 2010-2015.