Informații importante de la Adunarea Generală a FRM de la Sibiu

Sâmbătă, 11.02.2023, a avut loc, la hotelul Gallant din Sibiu, Adunarea Generală a Federației Române de Minifotbal, for suprem al minifotbalului românesc, aflat sub tutela Ministerului Sportului din luna iulie a anului 2021. La întâlnirea prezidată de președintele FRM, Ioan Onicaș și de secretarul general FRM, Attila Takacs, au participat reprezentanți ai celor 16 cluburi sportive fondatoare FRM, ai celor 8 Asociații Județene/Municipale de Minifotbal constituite până la această dată pe teritoriul României, precum și diverși invitați, după cum urmează:

  1. Ioan Onicaș – președinte FRM
  2. Attila Takacs – secretar general FRM
  3. Cristian Lupu – vicepreședinte FRM
  4. Dan Ștefan Cojocaru – vicepreședinte FRM & reprezentant AJM Iași
  5. Zoltan Szekely – membru CEx FRM
  6. Raoul Borșoș – membru CEx FRM
  7. Octavian Goga – membru CEx FRM & reprezentant AJM Mehedinți
  8. Gheorghe Ciule – reprezentant AJM Sălaj
  9. Cosmin Ilaș – reprezentant AJM Galați
  10. Adrian Comănescu – reprezentant AJM Vâlcea
  11. David Constantinescu – reprezentant AMM București
  12. Rareș Vîrtic – reprezentant AJM Mureș
  13. Bogdan Basarab – reprezentant AJM Prahova
  14. Cristian Barna – reprezentant ACS Liga Desavoia Arad
  15. Florin Popa – reprezentant ACS Pro Arena Brașov
  16. Teodor Lalu – reprezentant ACS Luceafărul 2009 Sibiu
  17. Carina Lajos – reprezentant CS Alborz Timiș
  18. Aron Jakab – reprezentant ACS Sporttimearena Florești
  19. Ilie Andrici – reprezentant ACS Invictus Botoșani

La capitolul invitați, îi putem enumera pe: Ovidiu Tâlvan (președinte FMR-ONG), Dan Ursu (vicepreședinte FMR-ONG), Mihai Mureșan & Lucian Mandi (Florești), precum și Alin Crețu (reprezentant AMA Fortuna Sports, partenerul tehnic al FRM).

În cadrul ședinței s-a votat afilierea la FRM a primelor structuri oficiale județene care s-au constituit pana acum: Sălaj, București, Galați, Vâlcea, Iași, Mehedinți, Mureș, si Prahova. În perioada următoare, numărul acestora va crește exponențial, mulți dintre organizatorii locali din țară fiind în curs de obținere a CIS-ului de la Ministerul Sportului pentru constituirea Asociațiilor Județene.

Secretarul general al FRM, Attila Takacs a prezentat în fața membrilor prezenți protocolul privind „Licențele pentru organizarea și participarea la competiții de minifotbal în România”, document ce urmează a fi publicat și pe site-ul oficial al FRM: www.frminifotbal.ro

De asemenea, începând din acest an, Federația Națională va întocmi un clasament de coeficienți pentru cluburile sportive participante la competițiile naționale, clasament independent de cel al FMR-ONG, privind coeficientul de puncte obținut de organizatorii locali prin participarea echipelor din competițiile respective la competițiile naționale.

Unul dintre subiectele de interes major abordate a fost cel legat de structura competițională a anului 2023, modul de calificare al echipelor la Campionatul Național de Minifotbal, precum și datele și locațiile acestor competiții. Astfel, la Campionatul Național, programat să aibă loc în acest an la Bistrița, se vor califica direct: campioană locală din Bistrița, precum și campioanele locale care reprezintă primele 15 structuri constituite în Asociații Județene de Minifotbal, care îndeplinesc criteriile și condițiile stabilite în strategia de dezvoltare a Federației.

Celor 16 echipe calificate li se vor adăuga 16 echipe care vor trece prin turneele de calificare, denumite în acest an: „Superliga României” (fosta „Supercupa României”), împărțite în două regiuni, Est și Vest. La aceste două competiții vor participa un număr de 48 de echipe, 24 pe fiecare regiune, conform repartizării locurilor, repartizare prezentată, de asemenea, la întâlnirea de la Sibiu. La „Superliga României” vor participa doar structurile sportive cu ramura minifotbal inclusă în CIS, eliberat de Ministerul Sportului sau de Direcția Județeană de Sport. De asemenea, structurile sportive calificate direct la Campionatul Național vor trebui să respecte această condiție.

Anul 2023 este unul al progresului pentru minifotbalul românesc, an în care apar o serie de competiții noi în calendarul FRM, competiții menite să acopere o arie din ce în ce mai largă a multitudinii de practicanți ai acestui sport atât de popular. Astfel, calendarul anului 2023 arată, cronologic, în felul următor:

Campionatul Național de Old Boys (jucători +40 de ani)

  • Perioada: 26 – 28 mai sau 2 – 4 iunie
  • Locație: urmează a fi anunțată
  • Competiție organizată în parteneriat cu FMR-ONG

Superliga României (turneu de calificare la Campionatul Național)

  • Perioada: 9 – 11 iunie
  • Locație: Iași (Est) / Florești (Vest)
  • locația Vest urmează să fie confirmată oficial în cel mai scurt timp
  • Echipe participante: 48 (24/24)

Finala Cupa Federației (competiție la care participă cele 16 cluburi sportive fondatoare)

  • Perioada: 16 – 18 iunie
  • Locație: urmează a fi anunțată

Campionatul Național de Minifotbal

  • Perioada: 28 iunie – 2 iulie
  • Locație: Bistrița
  • Echipe participante: 32 (16 calificate direct și 16 de la Superliga României)

Cupa României

  • Perioada: 7 – 9 iulie
  • Locație: Sibiu
  • Competiție organizată în parteneriat cu FMR-ONG

Campionatul Național al Firmelor și Instituțiilor

  • Perioada: urmează a fi anunțată
  • Locație: urmează a fi anunțată
  • Competiție organizată în parteneriat cu FMR-ONG

Campionatul Național de Minifotbal Feminin

  • Perioda: 8 – 10 septembrie
  • Locație: urmează a fi anunțată

Campionatul Național între Universități

  • Perioada: 16 – 17 septembrie
  • Locație: urmează a fi anunțată

Supercupa României (format nou)

  • Perioada: noiembrie
  • Locație: urmează a fi anunțată

Ca în fiecare an, echipele cu rezultatele notabile la principalele competiții organizate: Campionatul Național, Superliga României, Cupa României, Campionatul Național de Firme și Instituții sau Campionatul Național de Old Boys, vor avea ocazia să participe la competițiile europene organizate de Federația Europeană de Minifotbal (EMF).

În premieră, în acest an, un oraș din România îsi va depune candidatura la organizarea EMF Champions League și EMF Masters. Este vorba de Oradea, care dorește organizarea acestei competiții din postura de deținătoare a trofeului european suprem la nivel de cluburi, obținut de AEK Oradea la Herceg Novi-Igalo, în Muntenegru, anul trecut. Competiția este programată și în acest an în luna septembrie, iar alături de Oradea, mai candidează orașele: Herceg Novi, gazda de anul trecut, Sofia (Bulgaria) și Rimini (Italia), care a organizat acest turneu prestigios în 2019 și 2021.

Tot în luna septembrie este programată și cea de-a doua competiție europeană ca prestigiu, EMF Eurocup, acolo unde deținătoarea trofeului este tot o echipă românească, Nova Vita Târgu Mureș.

Competiția europeană rezervată echipelor de la Firme și Instituții, EURO Business Cup, acolo unde deținătoarea trofeului este Gemina Cluj, este programată în perioada 5 – 8 octombrie, în aceeași locație superbă din ultimii ani, Antalya, Turcia.

În ceea ce privește echipa națională a României, de 6 ori campioană europeană, de două ori vicecampioană europeană, la ultimele două ediții și tot de două ori medaliată cu bronz la Campionatul Mondial, anul 2023 înseamnă anul marii încercări, anul în care se dorește cucerirea singurului trofeu care lipsește din vitrina echipei și anume Campionatul Mondial. Acesta urmează să aibă loc între 28 octombrie și 4 noiembrie la Ras Al Khaimah în Emiratele Arabe Unite, acolo unde sunt așteptate un număr de 24 de participante. Până la turneul final, echipa pregătită și în acest an de Virgil Bejenaru urmează să ia parte la câteva turnee de pregătire, EMF Nations Games, în luna mai și septembrie, cel mai probabil.

O altă veste importantă pentru iubitorii minifotbalului românesc este aceea că Federația Română de Minifotbal își propune să-și depună candidatura pentru a organiza Campionatul European din 2024, EMF EURO, competiție pe care mai doresc s-o organizeze alte patru țări: Azerbaidjan (deținătoarea trofeului), Bulgaria, Polonia și Norvegia (membru nou).

Minifotbalul Suntem Noi