Ioan Onicaș: „Sportul rămâne cel mai bun ambasador al păcii”
România este cea mai titrată echipă națională din istoria minifotbalului. Din cele 9 ediții de Campionat European desfășurate în perioada 2010-2018, România a cucerit nu mai puțjn de 6! Ultimele trei ediții au revenit însă celor din Kazakhstan, Rusia, respectiv Cehia, astfel că în acest an, echipa nostră caută să recucerească laurii continentali.
La ultima ediție, în 2018, în Ucraina, am fost aproape, finala fiind un meci care a revenit eternilor rivali din Cehia. Între timp, România s-a clasat pe locul 3 la Campionatul Mondial din Australia, în 2019, acolo unde ai noștri au fost cei mai bine clasați dintre europeni, primele două locuri revenind celor din Mexic, respectiv Brazilia. Iar semifinala noastră, contra Mexicului, a fost decisă în prelungiri, cu 4 minute înainte de executarea loviturilor de la 7 metri,
Acum, după tragerea la sorți de luni, 14 martie, de la Kosice, România face parte din grupa B a EMF EURO, alături de: Spania, Albania și Azerbaidjan.
Președintele Federației Române de Minifotbal, federație națională sub egida Ministerului Sportului, Ioan Onicaș, a vorbit despre revenirea echipei noastre naționale într-o competiție majoră după o pauză de 2 ani și jumătate, într-o perioadă în care asistăm, din păcate, la evenimentele nefericite din țara vecină, Ucraina.
Ioan Onicaș: „Desfășurarea acestui Campionat European este așteptată cu nerăbdare de către toți iubitorii minifotbalului din Europa. Momentul va marca revenirea la normalitate, dar va semnifica și ceva mult mai mult. Oamenii își doresc să se revadă, să socializeze, să lege prietenii și să demonstreze, din nou, că sportul este și rămâne cel mai bun ambasador al păcii și al prieteniei între popoare.
Privind tragerea la sorti, putem spune că este una care ne dă speranțe, dar care, totodată, trebuie să ne și motiveze. Cu Spania ne-am luptat de mai multe ori și n-au reușit să ne învingă niciodată, orgoliul lor fiind acum unul mare. Rezultatele directe cu ei ne situează intr-un avantaj clar, ceea ce este bine pentru noi, mai ales din punct de vedere al moralului.
Albania și Azerbaidjan sunt echipe pe care nu le cunoaștem foarte bine, fară rezultate importante, dar contra cărora trebuie să abordăm partidele cu o concentrare maximă. Toate jocurile trebuie tratate ca și jocuri capitale.
Din postura de vicecampionană europeană, pretențiile și obligațiile sunt mari, iar ștacheta și obiectivele trebuie menținute la același nivel. Avem încredere totală în potențialul jucătorilor noștri, demonstrat de-a lungul timpului, prin rezultatele excepționale obținute, precum și încredere în calitățile și priceperea pe care le demonstrează antrenorul, Virgil Bejenaru.”