Povestea minifotbalului românesc, episodul 1 – Parcurs de campioană! Muncă, istorie și glorie!
Parcurs de campioană! Muncă, istorie și glorie!
Partea I
„Au început în curtea școlii, apoi au cucerit lumea întreagă!”
Totul are un început, orice se poate sfârși imediat după debut, dar în asemenea situații lucrurile sunt date rapid uitării. Sunt inițiative care se pun în aplicare, se polarizează multă atenție și pasiune. În timp, se nasc idei, se fac planuri, dar o parte din acele planuri se casează. Apoi apar alte idei care se analizează și par a fi mai viabile.
Din caruselul acesta al calculelor, al inițiativelor, se naște un val dinamic care te poate pune în centrul atenției și, dacă destinul e favorabil, poți să cucerești o lume întreagă, așa cum a făcut-o minifotbalul din România cu oamenii ei minunați.
Primul campionat de minifotbal din România a fost organizat la Târgu Mureș în anul 1968. Competiția s-a desfășurat în cadrul Școlii Generale numărul 9. Acest campionat a fost pus la cale și coordonat de domnul Istvan Ștefan Păcurar.
Ulterior, pasiunea pentru minifotbal s-a „rostogolit” precum un bulgăre de zăpadă și a cuprins mai multe cartiere din Târgu Mureș, dar și localități învecinate, unde s-au organizat campionate de minifotbal la care tinerii au participat în număr tot mai mare.
În toată România se juca minifotbal în cele mai neconvenționale locuri. Copiii se bucurau în jurul mingii, improvizând terenuri pe străzi, în parcările din spatele sau din fața blocurilor. La vremea aceea, geamgiii erau foarte căutați și cunoscuți de copiii care jucau minifotbal, pentru că nu toate mingile centrate ajungeau la adresantul dorit … multe mingi ajungeau în geamurile de la baie sau sufragerie.
Imediat după anii 2000, în sfera minifotbalului din țara noastră intră oameni cu un cult aparte al muncii, cu multe idei și planuri îndrăznețe. Din acele momente, aproape nimic nu mai este lăsat la voia întâmplării, se inovează și se muncește mult, astfel că lucrurile capătă o dinamică uluitoare. Minifotbalul se dezvoltă an de an prin creșterea rapidă a numărului de campionate locale, se înmulțesc echipele de minifotbal și competițiile la nivel național.
În anul 2006 se înființează Asociația de Minifotbal din România prin contribuția lui Răzvan Burleanu, actualul președinte al Federației Române de Fotbal, fost președinte al Federației Europene (EMF) și de Minifotbal din România (FMR), alături de Tiberiu Lajos, Ioan Onicaș, foști arbitri de fotbal în Divizia A din România, purtători ai ecusonului FIFA, și de Paul Costaș, fost portar de fotbal la Poli Iași și Farul Constanța, chiar în perioada în care debuta, în Divizia A, Gheorghe Hagi.
Din Comitetul de conducere al Asociației, făcea parte si Gavrilă Vasilescu, din București, de profesie notar, care și-a adus un aport foarte important la întocmirea, în condiții de legalitate, a tuturor documentelor de constituire a Asociației.
Practicanții de minifotbal din România și-au „reglat” bine de tot „pasele” și au culminat, ajungând de 6 ori campioni europeni și o dată campioni mondiali.