Povestea minifotbalului românesc – episodul 2 | Parcurs de campioană! Muncă, istorie și glorie!
Parcurs de campioană! Muncă, istorie și glorie!
Partea 2
Comitetul Executiv de la Codlea și fabrica de performanțe!
Imediat după formarea Asociației de Minifotbal din România, începe derularea de acțiuni la nivel național. În 2007 se desfășoară și primul Campionat Național de Minifotbal. Acesta are loc la Buzău. An de an s-au organizat campionate naționale în diverse orașe din țară, sub egida Asociației Române de Minifotbal și, ulterior, sub egida Federației de Minifotbal din România.
Comitetul Executiv ia decizia înființării Consiliului Consilierilor Experți din Minifotbalul Românesc. Acești consilieri experți erau oameni care se ocupau de organizarea de campionate locale în anumite zone din țară și care munceau asiduu pentru dezvoltarea minifotbalului.
Attila Takacs – de la Deva, Dan Ștefan Cojocaru – de la Iași, Victor Chiriazic – din Tulcea, au fost numiți consilieri experți. Ulterior, cei trei au avut un rol extrem de important în dezvoltarea armonioasă a minifotbalului din România.
În cadrul Comitetului Executiv al Federației de Minifotbal din România, în anul 2010, se pune în discuție înființarea Naționalei României de Minifotbal. Zis și făcut!
Se înființează Naționala de Minifotbal. A fost desemnat antrenor al naționalei, Tiberiu Lajos. Acesta era voluntar, nefiind remunerat, fiindcă nu existau fonduri. Tiberiu Lajos a antrenat naționala României din 2010 până în 2014.
În 2010 sunt selecționați în Naționala României jucători de minifotbal din zonele de proveniență ale membrilor fondatori (Iași, Bacău, Zalău și Timișoara).
Cu aceasta selecționată se pleacă la Campionatul European din Slovacia. Era prima ediție a acestei competiții. La acest campionat european au participat șase formații.
Pentru toți cei implicați, era ceva nou, dar erau plini de ambiție și dorința pentru a face ceva bun pentru România, naționala noastră ajungând să joace finala la Bratislava, împotriva Slovaciei.
România bate în acea finală cu 8 la 0 și câștigă primul Campionat European de minifotbal.
În anul 2011, se înființează Federația de Minifotbal din România, aceasta fiind constituită ca organizație non-profit. A fost ales în funcția de președinte, Răzvan Burleanu, membrii fondatori ai acesteia fiind aceiași pe care i-a avut și Asociația de Minifotbal din România. Comitetul Executiv al Federației de Minifotbal se întâlnea cam de două ori pe an la Codlea, unde se lucra cu mare atenție la regulamente, la organizarea de competiții.
Campionatul European de Minifotbal din anul 2011
În anul 2011 se organizează Campionatul European la Tulcea, în România. Participă opt echipe. Toate formațiile au fost invitate la această competiție de către Federația de Minifotbal din România. Victor Chiriazic a avut un rol foarte important în organizarea acestui campionat, dânsul locuind în acea zona a țării. Desigur, și aportul celorlalți membri ai Federației a fost unul consistent.
România ajunge în finală și câștigă împotriva Cehiei, cu scorul de 5 la 4, după executarea loviturilor de departajare. În anul 2011, Răzvan Burleanu ajunge președintele Federației Europene de Minifotbal.
Campionatul European de Minifotbal din 2012
Această ediție se desfășoară în Republica Moldova, la Chișinău. Membrii Federației de Minifotbal din România au contribuit foarte mult la organizarea acestei ediții a Campionatului European de la Chișinău.
Baza sportivă pe care s-a desfășurat campionatul era situată în apropierea Teatrului de Operă, în centrul orașului. Au participat 16 echipe naționale, o ediție foarte reușită din toate punctele de vedere.
România joacă finala contra naționalei din Muntenegru, câștigă cu 2 la 1 și își adjudecă al treilea trofeu consecutiv al Campionatului European.