România, lotul preliminar de 20 de jucători pentru EMF EURO 2022
Doar patru săptămâni ne mai despart de ediția cu numărul 10 a Campionatului European de Minifotbal, intitulat EMF EURO. Ediția din acest an are loc la Kosice, în Slovacia, între 4 și 11 iunie. România este una dintre cele 24 de echipe participante, fiind repartizată în grupa B, alături de: Spania, Albania și Azerbaidjan.
Putem da astăzi publicității lotul preliminar de 20 de jucători, selectați de antrenorul Virgil Bejenaru pentru Campionatul European. Dintre acești 20 de jucători, 15 vor merge la Kosice.
Lotul preliminar al echipei naționale a României pentru EMF EURO 2022:
Portari
- Laszlo Klein (46 ani) – echipa de club: Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO
- Viorel Ionuț Neacșa (33 ani) – Juventus Sibiu, debutant la EURO
- Angel Mădălin Băiceanu (23 ani) – Golden Boys Bacău, debutant la EURO
Fundași
- Traian Ionuț Alecu (36 ani) – Luxury Team București, vicecampion european în 2018
- Ioan Mircea Popa (34 ani) – Juventus Sibiu, cvadruplu campion european (2012-2015), vicecampion european (2018), 7 prezențe la un turneu final EMF EURO
- Răzvan Dumitru Radu (37 ani) – Old Boys București, triplu campion european (2013-2015), vicecampion european (2018), 4 prezențe la un turneu final EMF EURO
Mijlocași
- Andrei Victor Moldovan (32 ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO
- Ionuț Andrei Nemițanu (28 ani) – AS Glissando Timișoara, vicecampion european (2018)
- Dumitru Mimi Stoica (40 ani) – debutant la EURO
- Andrei Apostol (25 ani) – Site BAU Piatra Neamț, debutant la EURO
- Andrei Cosmin Balea (29 ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO
- Marius Gabriel Balogh (22 ani) – AEK Oradea, debutant la EURO
- Mircea Ciprian Ungur (32 ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO
- Ionuț Chețan (31 ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO
- Andrei Cătălin Ferik (24 ani) – AEK Oradea, debutant la EURO
- Sorin Marinel Acatrinei (26 ani) – Extratereștrii Bistrița, debutant la EURO
Atacanți
- Vlad Iulian Mocanu (22 ani) – Premier Iași, debutant la EURO
- Răzvan Alexandru Plopeanu (29 ani) – Armata Comelf Bistrița, debutant la EURO
- Dragan Robert Paulevici (27 ani) – AS Glissando Timișoara, vicecampion european (2018)
- Sergiu Sălăghie (29 ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO
Staff
Dan Ștefan Cojocaru – manager
Cristian Marian Lupu – director sportiv
Virgil Bejenaru – antrenor
În ciuda faptului că majoritatea jucătorilor trecuți în lista preliminară sunt debutanți la un Campionat European, o parte dintre ei au experiența participării la Campionatul Mondial din Australia, din octombrie 2019, acolo unde România s-a clasat pe locul 3, după Mexic și Brazilia.
Klein, Ungur, Balea și Plopeanu sunt jucătorii care nu au evoluat încă la EURO dar și-au trecut în cont medaliile de bronz la un Mondial.
Din cauza pandemiei de COVID-19, au trecut nu mai puțin de 4 ani de la ultimul Campionat European, de la Kiev, din Ucraina, august 2018. Ierarhiile minifotbalului intern s-au schimbat de atunci, iar antrenorul Virgil Bejenaru a apelat acum la cei mai în formă jucători disponibili, jucători cu trofee interne cu echipele de club în 2021.
2 – jucători provin de la campioana României și vicecampioană a Europei la nivel de cluburi, AEK Oradea: Balogh și Ferik. De asemenea și Paulevici a câștigat titlul național cu AEK anul trecut, iar între timp s-a transferat la Glissando
6 – jucători provin de la câștigătoarea Supercupei României din 2021, campioană a României și vicecampioană europeană în 2019, Nova Vita Tg-Mureș: Klein, Ungur, Balea, Moldovan, Chețan și Sălăghie
2 – jucători au jucat finala Supercupei României anul trecut cu Glissando: Nemițanu și Plopeanu, ultimul s-a transferat între timp la Armata Comelf
3 – jucători sunt foști jucători de legendă ai echipei naționale de futsal a României: Răzvan Radu, Mimi Stoica și Laszlo Klein
Virgil Bejenaru, antrenor România:
„Zilele acestea am finalizat lista de 20 de jucători selectați în lotul lărgit în vederea participării la Campionatul European. Lotul este format dintr-un mix de jucători cu experiență competițională și maturitate (ex: Klein, Alecu, Radu, Popa, Ungur, Paulevici, Plopeanu, Balea, etc), îmbinat cu tinerețea entuziasmul și determinarea unor tineri jucători de mare perspectivă (Baiceanu, Balogh, Ferik, Apostol, Mocanu etc).
Având în vedere lipsa competițiilor oficiale de nivel internațional din ultimii ani, criteriul de bazā al selecției a fost forma sportivă arătată la meciurile amicale ale naționalei avute in ultimul an, la turneele amicale desfășurate sub egida FRM și totodată forma arătată în derby-urile avute în competițiile locale.
Din păcate, ultima acțiune a naționalei programată la Oradea între 13-15 mai a fost anulată din cauza refuzului echipei Ungariei de a ne onora cu prezența. O altă veste proastă a fost accidentarea unor potentiali selecționabili, printre care și unul din cei mai buni jucători de minifotbal de care dispuneam, Toma Vincene, căruia îi urez pe această cale însănătoșire grabnică!
Totuși, așa cum am mai zis, am mare încredere în potențialul acestei echipe și aștept cu nerăbdare reunirea lotului la Oradea pentru câteva zile de cantonament, în care să reușim să ne omogenizăm pentru a ne atinge obiectivele și, anume, a fi din nou în topul minifotbalului european! Hai România!”
Dan Ștefan Cojocaru, manager România:
„Dintre cei 20 de jucători, vor rămâne 15 până la data de 20 mai, probabil cei 15 cu care vom face și deplasarea la EURO. Regulamentul ne mai permite apoi să schimbăm 2 jucători din cei 15, în cazul în care apar forfait-uri. E un lot echilibrat, bun, staff-ul tehnic s-a gândit foarte bine, în urma acelei acțiuni întreprinse de echipa națională în Bulgaria, cu cele două meciuri amicale, dar și după turneul de pregătire de la Sighișoara, acolo unde au fost prezenți o parte din staff-ul tehnic, observând la lucru mai mulți jucători selecționabili.
Sperăm să fie cel mai bun lot pe care-l poate alinia România în acest moment, lot cu care să atacăm obiectivul propus de FRM în Slovacia.”
Pe lângă amicalele cu Bulgaria de la Ruse, România mai avea programate două jocuri de verificare cu Ungaria, între 13 și 15 mai, dar acestea au fost anulate la solicitarea vecinilor de la Vest.
„Din păcate, naționala Ungariei nu se mai poate prezenta la această acțiune, era cu numai două săptămâni înainte de EURO, iar jucătorii fiind amatori, urmează să-și mai ia două săptămâni de concediu pentru EURO și astfel era destul de greu. Nu a căzut din cauza noastră, noi făcusem toate eforturile, aranjasem totul pentru această acțiune.
Încercăm să organizăm un amical cu Republica Moldova, la Oradea, chiar înainte de EURO. Dacă nu se va putea, vom juca acolo un ultim amical împotriva unei selecționate a campionatului local.”
Program România pre-EURO 2022
30 mai – reunirea la Oradea
31 mai – 2 iunie: antrenamente și meci amical în semi-cantonament
3 iunie, ora 9:00 – plecarea spre Kosice, Slovacia
4 iunie, ora 18:15 (ora României) – debut la EURO contra celor din Azerbaidjan