România învinge Azerbaidjan în primul meci de la EURO 2022

Succes cu patimi pentru România la debutul la Campionatul European de Minifotbal, ediția 2022. Golurile lui Răzvan Radu și Mircea Ungur au adus cele 3 puncte prețioase din duelul cu Azerbaidjan, dar accidentările suferite de Klein și Alecu reprezintă punctele negative ale serii.

România a debutat în această seară, 4 iunie 2022, la Campionatul European de Minifotbal, denumit EMF EURO. Turneul pe care tricolorii noștri l-au „antamat” în perioada 2010-2015 și al cărei vicecampioni sunt în acest moment, după performanța de la Kiev, din 2018.

Meciul cu Azerbiadjan, de la Steel Arena, din Kosice, nu se anunța niciodată unul simplu. Azerii reprezintă un adversar puternic, cu meciuri foarte bune făcute la ultima ediție și care învinsese Slovacia, echipa gazdă, într-un meci de verificare, joi, cu două zile înainte de start.

O gafă în defensiva adversă i-a permis lui Răzvan Radu, unul dintre cei mai experimentați jucători din lot, triplu campion european, să deschidă, elegant, scorul în minutul 9. Azerii au căutat egalarea și au ratat o ocazie importantă de gol în prima repriză, șutul din unghi nimerind plasa laterală. Repriza se putea încheia excelent pentru elevii lui Virgil Bejenaru, dar Mircea Ungur a luat la țintă transversala din lovitură liberă la ultima fază.

Repriza a doua i-a găsit pe azeri încercând să deschidă apărarea noastră, iar pe noi încercând lovitura decisivă pe contraatac. Blocul tactic defensiv a funcționat excelent, azerii având doar 2-3 semi-ocazii. Mai mult, în ultimul minut de joc, la o fază fixă intens lucrată la antrenamentele de la Oradea și de la Kosice, Mircea Ungur a prins o „torpilă” care l-a făcut celebru și la Mondialul din Australia, din urmă cu 3 ani și a stabilit scorul final.

Un succes important, un meci dificil, în care am avut, din păcate și pierderi importante. Portarul Laszlo Klein, aflat la primul meci la EURO, a suferit, ceea ce pare la prima vedere, o contractură puternică și a trebuit să părăsească terenul după numai o jumătate de repriză. Mai rău, Ionuț Alecu a suferit o accidentare urâtă la umăr, pentru care a fost nevoit să se deplaseze la spitalul din Kosice. Vom reveni cu detalii legate de starea lui în cursul serii.

România – Azerbaidjan 2-0 (1-0)

Goluri: Răzvan Radu (min. 9) și Mircea Ungur (min. 50)

România: Laszlo Klein și Ionuț Neacșa (portari) – Mircea Ungur, Mircea Popa, Răzvan Radu, Ionuț Alecu, Andrei Balea, Andrei Nemițanu, Andrei Ferik, Andrei Moldovan, Marius Balogh, Ionuț Chețan, Răzvan Plopeanu

Au lipsit: Andrei Apostol și Dragan Paulevici

Antrenor: Virgil Bejenaru

Staff: Dan Cojocaru și Cristian Lupu

România pornește cu 3 puncte în grupa B, dar drumul spre finală este unul lung. Urmează meciul de luni cu Albania, ora 19:15 (ora României), o echipă cel puțin la fel de puternică precum Azerbaidjan.

24 de echipe participă la EMF EURO 2022, iar primele 16 se califică în fazele eliminatorii ale competiției.