AEK Oradea, noua regină a Europei!

Un nou succes de răsunet pentru România la minifotbal! AEK Oradea a câștigat aseară, 04.09.2022, EMF Champions League, cea mai importantă competiție inter-cluburi la nivel european, la Herceg Novi în Muntenegru. Victoria a venit după o finală cu una dintre echipele gazdă ale competiției, Dadi Gradjna, unicul gol fiind marcat de Andrei Nemițanu.

România a fost reprezentată de două echipe la ediția din acest a Ligii Campionilor la minifotbal, competiție intitulată EMF Champions League. Old Boys București, campioana României și AEK Oradea, vicecampioana, ambele venite de la turneul final național de la Râmnicu-Vâlcea, s-au duelat, timp de 4 zile, la Herceg Novi, cu alte 22 echipe din Europa pentru titlul suprem.

Old Boys a depășit cu emoții faza grupelor, după o remiză cu Viskovic Automobili Pula din Croația, scor 5-5, un eșec cu International Kickers Viena din Austria, scor 1-2 și o victorie pe final de meci cu Interdnestrcom Tiraspol din Republica Moldova, scor 2-1. Campioana României a făcut cel mai bun meci al ei la această competiție în faza optimilor de finală, dar nu a reușit să găsească drumul spre gol, în duelul cu echipa campioană din Azerbaidjan, Beerbasha Baku. Un 0-0 la finalul timpului regulamentar a fost urmat de victoria azerilor la loviturile de la 7 metri, astfel că drumul celor de la Old Boys s-a oprit în această fază a competiției.

AEK Oradea, vicecampioana României și, totodată vicecampioana Europei de anul trecut de la Misano din Italia, a avut parte de o grupă extrem de dificilă care le-a dat mari emoții băieților lui Spyridon „Spiros” Baltsavias. Primul joc din grupe a adus și singura victorie din grupe, un 5-3 cu bulgarii de la DXC Technology Sofia. AEK a mai obținut un punct extrem de important cu cehii de la GIC La Plate de Cunde Praga, scor 2-2, cedând clar ultimul joc din grupe, 0-4 cu Beerbasha Baku. Cu 4 puncte, de pe locul 3, AEK a obținut biletele pentru faza optimilor de finală.

Din acest moment, orădenii au mers ceas. În optimi, au învins destul de clar din punct de vedere al jocului, scor 2-0, pe Dynamis Chișinău, iar un hop extrem de dificil a fost depășit în sferturi. AEK a trecut în această fază a competiției de Liten Sarajevo din Bosnia, o echipă masivă, cu scorul de 1-0. Semifinalele au adus în calea românilor, din nou, echipa cehă La Plate de Cunde, dar de această dată meciul a fost complet diferit. AEK a controlat jocul, a marcat când trebuia și nu a lăsat nicio șansă adversarilor, scor 4-1.

Finala competiției, ultimul hop, a adus față în față una dintre echipele gazdă, Dadi Gradnja și AEK Oradea. Din punct de vedere tactic și tehnic, meciul a fost controlat de români, cei de la Dadi, foști campioni europeni, în 2017 la Terme Catez în Slovenia, aducând rar pericol la poarta lui Egri. Momentul decisiv al meciului s-a petrecut în minutul 25, atunci când o fază superbă construită de Andrei Nemițanu, jucătorul echipei naționale a României, dribling scurt cu stângul și șut cu dreptul, s-a finalizat cu gol în poarta muntenegrenilor.

Golul primit i-a destabilizat pe cei de la Dadi care nu au mai reușit să-și creeze ocazii de gol deși au avut la dispoziție 15 minute plus 3 de prelungire să facă asta. Fluierul de final al belgianului Bahador Girakhoo a adus o bucurie de nedescris în tabăra orădenilor, în special lui Spiros care și-a văzut visul împlinit după un drum de 19 ani în minifotbal. Fondat în 2003, clubul orădean a avut cele mai mari performanțe în ultimii 2 ani, câștigarea titlului național, în premieră, în 2021 și a titlului european, de asemenea în premieră, în acest an.

AEK Oradea – Dadi Gradnja 1-0 (pauză: 0-0)

Gol: Andrei Nemițanu (min. 25)

AEK Oradea:

Portari: Răzvan Egri și Paul Lucaci.

Jucători: Cristian Andor, Marius Balogh, Andrei Ferik, Bogdan Mintaș, Mircea Popa, Andrei Nemițanu, Sergiu Matei-Turcanu, Ionuț Furtună, Sabin Dîrstaru și Andrei Apostol.

Staff: Spyridon Baltsavias.

AEK Oradea – locul 1, EMF Champions League 2022

Cel mai bun jucător al competiției de la Igalo – Herceg Novi a fost desemnat Marius Balogh (22 ani), tânărul jucător al celor de la AEK și al echipei naționale a României.