Ajax Dulcisimo Galați, noua campioană a României la minifotbal!

Federația Română de Minifotbal a organizat, în perioada 28 iunie – 1 iulie, Campionatul Național la Bistrița. Competiția, care s-a bucurat de prezența celor mai bune 32 de echipe din țară, a fost organizată în parteneriat cu Baza Sportivă Raoul Arena, prin Raoul Borșoș și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin președintele Emil Radu Moldovan. Campioana locală, Extratereștrii, a ajuns până în finala competiției, în fața a peste 1200 de susținători, dar a fost învinsă de Ajax Dulcisimo Galați, care s-a încununat campioană în premieră.

Jocurile ediției din acest an a Campionatului Național de Minifotbal s-au desfășurat la Bistrița în trei locații: la Baza Sportivă Raoul Arena, la Teraplast Arena, o bază sportivă ultra modernă, inaugurată recent și la Baza Transilvania. Atât la festivitatea de deschidere de miercuri, 28 iunie, cât și la cea de premiere, din 1 iulie, ne-am bucurat de prezența a doi foști mari fotbaliști ai României, Gavril Balint și Lucian Sânmărtean, ambii originari din județul Bistrița-Năsăud.

Nivelul de joc a fost unul foarte ridicat iar spectatorii prezenți, în număr record pentru o competiție națională de minifotbal, s-au putut bucura de evoluțiile unor jucători cu nume pe teren, cum ar fi: Sergiu Costin, Alexandru Bourceanu, Stelian Stancu sau Sorin Frunză, printre alții. Apogeul a fost atins, în afara meciului din finală, la partida din sferturi, de vineri seara, dintre Extratereștii și Tazmannschaft București, campioana capitalei, joc la care au fost prezenți aproximativ 1500 de spectatori, care au făcut spectacol cu torțe și fumigene. Atmosfera de vis a dat roade și asta pentru că echipa locală, împinsă de la spate de publicul frenetic s-a impus cu scorul de 3-1.

Spre bucuria fanilor locali, echipa Extratereștrii Bistrița a ajuns până în finala competiției. Acolo, s-a duelat cu campioana Galațiului, Ajax Dulcisimo. Din păcate, nu am putut asista la un duel între cei mai titrați jucători de la turneu, Sergiu Costin și Alexandru Bourceanu, deoarece acesta din urmă a trebuit să zboare în Germania pentru un curs de antrenorat. Fostul mijlocaș de la FCSB, într-o formă sportivă grozavă și la 38 de ani, a fost însă esențial pe parcursul turneului, el evoluând inclusiv în semifinala de sâmbătă dimineața, pentru care a fost nevoit să schimbe biletul de avion pentru a rămâne și a contribui astfel la calificarea echipei sale în finală.

Bistrițenii aveau speranțe mari pentru finala de sâmbătă seara, dar cei aproximativ 1200 de spectatori nu s-au putut bucura de victoria favoriților, care s-au văzut surclasați de o echipă compactă și bine organizată a celor de la Ajax Dulcisimo, care a deschis scorul în chiar minutul 1 și nu a mai privit înapoi.

Extratereștrii Bistrița – Ajax Dulcisimo Galați 0-3

Goluri: Boșneagă, Spînache și Huhulea

Extratereștrii: Lucian Trif, Raul Papp, Sergiu Costin, Ionuț Dobrea, Sebastian Rus, Ionuț Valea, Bogdan Covaci, Iulian Cojocaru, Raul Suciu, Paul Halas, Abiel Deac și Ilie Tiron.

Staff: Alexandru Rus (antrenor) și Ioan Runcan (delegat)

Ajax Dulcisimo: Alexandru Tănăsilă, Daniel Constantinescu, Bogdan Dima, Cristian Dima, Filip Dima, Daniel Gîță, Daniel Pleșu, Ionuț Constantinescu, Constantin Spînache, Matei Boșneagă și Adrian Huhulea.

Staff: Iulian Lazăr (antrenor) și Ștefania Dima (delegat)

Arbitri: Nicolae Chiș-Ciure și Cezar Ionescu

Pentru Extratereștii și pentru Bistrița, unul dintre cele mai puternice campionate locale din țară, a fost cea de-a doua finală de Campionat Național jucată și pierdută în ultimii 5 ani, după cea din 2018 de la Alba Iulia, contra celor de la MAV Sports Timișoara. Ajax Dulcisimo și Galațiul, în schimb, sunt la primul trofeu de campioană națională la minifotbal, ei mai având performanțe majore la nivel de Old Boys, acolo unde sunt campioni europeni en-titre.

Pe locul 3 și cu medaliile de bronz s-au ales, tot în premieră, cei de la Reggio Liriada Brașov, care completează astfel un an excelent, după câștigarea Superligii României Est, la Iași, dar și a campionatului local. Locul 4 a revenit vicecampioanei naționale din 2021, de la Râmnicu-Vâlcea, Chedra Tax Ploiești.

Nu au lipsit suprizele majore pe parcursul turneului, campioana europeană en-titre, AEK Oradea fiind eliminată în optimi de Chedra Tax, iar campioana națională din 2022, Old Boys București, tot în optimi, de Reggio Liriada.

La festivitatea de premiere, distincțiile au fost acordate de Ioan Onicaș, președintele FRM, Raoul Borșoș, organizatorul local, Gavril Balint, Lucian Sânmărtean, dar și de partenerii turneului, Superbet, AMA Fortuna Sports și Spot GSM.

Premii individuale:

Golgheter – Constantin Spînache (Ajax Dulcisimo): 7 goluri

Cel mai bun jucător – Bogdan Covaci (Extratereștrii)

Cel mai bun portar – Dragoș Nițu (Reggio Liriada)

MVP Finală – Daniel Constantinescu (Ajax Dulcisimo)

Primele două clasate, Ajax Dulcisimo și Extratereștii, alături de campioana europeană en-titre, AEK Oradea, vor participa la cea mai importantă competiție inter-cluburi de minifotbal, EMF Champions League, care în acest an, are loc chiar în țară noastră, la Oradea, între 6 și 9 septembrie, cu 24 de echipe la start. Locul 3, Reggio Liriada, și-a câștigat dreptul de participare la EMF Eurocup, la Sunny Beach, în Bulgaria, competiție programată între 13 și 17 septembrie.