Comunicat | Stabilirea urnelor și criteriile de departajare pentru Cupa României 2024

Comunicat nr. 5 din 30.06.2024 – STABILIREA URNELOR VALORICE, CRITERII DE DEPARTAJARE
Cupa României, Piatra Neamț 5-7 Iulie 2024

1. STABILIREA URNELOR VALORICE – La Cupa României, ediția 2024 vor participa 54 de echipe repartizate in 18 grupe a cate 3 echipe.
Urnele valorice au fost stabilite astfel:
Urna 1 – Clasamentul Cupa României, după ediția 2024
Urna 2 – echipe participante la edițiile anterioare de Cupa respectiv ordinea valorica transmisa de Comisia de organizare locala si clasament FMR-ONG.
Urna 3 – echipele nou participante conform clasament FMR-ONG.

  Procedura tragere la sorti:
  Se va extrage din Urna 1 echipa pentru poziția 1 din cele 18 grupe, urmând ca procedura sa se repete si pentru echipele din Urna 2 si Urna 3
  Tragerea la sorti a fazei grupelor va avea loc in data de 02.07.2024 (marți), ora 17:00 la Piatra Neamț si va putea fi urmărită in direct pe pagina de Facebook a Federației.

  2. CLASAMENT GRUPE – Comisia de Organizare va intocmi dupa fiecare etapa clasamentele avand in vedere urmatorul sistem de atribuire a punctelor:
  a. joc castigat – 3 puncte
  b. joc egal – 2 puncte (pentru echipa invingatoare dupa loviturile de departajare)
  c. joc egal – 1 punct (pentru echipa invinsa dupa loviturile de departajare)
  c. joc pierdut – 0 puncte
  2.1 In cazul jocurilor care se termina la egalitate in grupe, se vor executa lovituri de departajare. Echipa care va invinge in urma loviturilor de departajare, va primi 2 (doua) punct in clasament, iar echipa invinsa 1 (un) punct.

  3. CRITERII DE DEPARTAJARE

  1. Daca dupa disputarea tuturor jocurilor din grupa doua echipe vor acumula acelasi numar de puncte, departajarea se va face in baza rezultatului din jocul direct (se vor lua in considerare si loviturile de departajare).

  2. Daca dupa disputarea tuturor jocurilor din grupa, trei echipe acumuleaza acelasi numar de puncte, departajarea se va face dupa urmatoarele criterii:
  a. golaverajul cel mai bun;
  b. cel mai mare numar de goluri marcate;
  c. numarul mai mare de victorii;
  d. daca dupa primele trei criterii, raman in continuare doua echipe la egalitate, pentru departajare se va aplica criteriul jocului direct. Daca dupa aplicarea primelor trei criterii raman in continuare trei sau mai multe echipe la egalitate se vor aplica criteriile de mai jos, cu mentiunea ca dupa aplicare unui criteriu daca raman la egalitate doar doua echipe se va aplica automat criteriul jocului direct.
  e. numarul mai mic de avertismente (un cartonas rosu direct, se echivaleaza cu 3 cartonase galbene); se vor lua in considerare toate cartonasele, inclusiv cele aratate celor de pe banca de rezerve – jucatori, oficiali, inscrisi in raportul de arbitraj;
  f. numarul mai mic de etape de suspendare primite;
  g. Clasamentul National FMR-ONG;
  h. tragerea la sorti

  4. Turul II – Dupa disputarea jocurilor din prima faza, in turul II (16-imi) se califica 32 de echipe, astfel: echipele clasate pe locul 1 din cele 18 grupe si cele mai bune 14 locuri 2 din cele 18 grupe. Pentru desemnarea celor 14 echipe se va intocmi un clasament intre echipele de pe locul 2 din cele 18 grupe. Cele 4 echipe ramase (necalificate) vor juca mai departe in Cupa Fortuna.
  Pentru a stabili jocurile din 16-imi se va efectua o tragere la sorti. Uran 1 – 18 echipe de pe lcoul 1
  Urna 2 – 14 echipe de pe locul 2
  La final, tot prin tragere la sorti, se vor stabili ultimele 2 jocuri din 16-imi (din cele 4 echipe ramase din Urna 1, care vor juca intre ele).
  Nota: In 16-imi, doua echipe calificate din aceeasi grupa, NU pot juca impreuna.

  5. Cupa Fortuna | Jocuri intre echipele care nu s-au calificat in 16-mile Cupei Romaniei. Miniturneul se va desfasura in sistem eliminatoriu si astfel, fiecare participanta la competitia de la Piatra Neamt, vor avea ocazia sa dispute minim 3 jocuri oficiale. Vor participa cele 4 echipe clasate pe ultimele 4 pozitii in clasamentul general cu echipele de pe locul 2 si cele 18 echipe clasate pelocul 3 in grupe. Restul Echipelor clasate pe locurile 2 din grupe (4 rchipe) si echipele de pe locul 3 vor continua competitia in cadrul „Cupa Fortuna Sport”.

  6. Turul III – Optimile de finala. Se vor desfasura conform tintarului stabilit inainte de tragerea la sorti. In optimi doua echipe calificate din aceeasi grupa pot juca impreuna.

  7. Turul IV – Sferturile de finala – se califica echipele castigatoare in faza optimilor de finala (8 echipe). Programul jocurilor din sferturile de finala este cel stabilit in programul competitiei.

  8. Turul V – Semifinale Programul semifinalelor:

   Jocul 1: Castigatoare Sfert A – Castigatoare Sfert B

   Jocul 2: Castigatoare Sfert C – Castigatoare Sfert D

   9. Finala mica (locurile 3-4): Invinsa Joc 1 – Invinsa Joc 2

   10. Finala mare (locurile 1-2): Castigatoare Joc 1 – Castigatoare Joc 2

   11. In cazul jocurilor care se desfasoara in sistem eliminatoriu si care se termina la egalitate, se va trece direct la executarea loviturilor de departajare. Se vor executa, alternativ, cate 3 (trei) lovituri de catre fiecare echipa. Daca egalitatea va persista, se va executa in continuare cate o lovitura de catre fiecare echipa pana cand una marcheaza si cealalta rateaza. Pot participa toti jucatorii trecuti pe raportul de arbitraj, cu conditia ca, la inceputul loviturilor de departajare, numarul jucatorilor sa fie egalizat.

   12. Cupa Fortuna.
   Se intocmeste clasamentul cu echipele clasate pe locurile 3. In primul tur vor juca echipele de pe locurile 7-18 din clasamentul echipelor clasate pe locul 3 in grupe (in total 6 jocuri). Cele 4 echipe clasate pe locul 2 in grupe (care nu s-au calificat in 16-mi) si primele 6 echipe clasate pe locurile 1-6, in clasamentul general al echipelor clasate in grupe pe locul 3 se califica direct in turul 2. In turul doi, vor juca cele 6 echipe calificate din turul unu si cele 10 echipe calificate direct in turul doi (tintarul jocurilor va fi stabilit prin tragere la sorti, inainte de inceperea competitiei).

    Precizari cu privire la cartonase galbene:

    1. In cazul a doua cartonase galbene consecutiv primite de un jucator acesta este suspendat pentru urmatorul joc din competitie.

    2. la trei cartonase galbene primite in trei jocuri diferite, jucatorul este suspendat pentru urmatorul joc.

    3. cumul de Cartonase galbene se anuleaza pentru finala. chiar daca jucatorul le-a primit in faza de sfert si semifinala. Exceptie cartonasul rosu, care prevede alte sanctiuni disciplinare.

     Comisia Națională de Competiții