Întâlnire benefică la Ministerul Sportului pentru conducerea FRM

O delegație a Federației Române de Minifotbal, federație națională aflată sub egida Ministerului Sportului din luna iulie a anului 2021, formată din cei mai importanți oameni din FRM, Ioan Onicaș – președinte și Attila Takacs – secretar general, s-a întâlnit zilele trecute, la București, cu domnul Carol Eduard Novak, Ministrul Sportului. Întâlnirea, care a avut loc la sediul Ministerului Sportului, a avut ca temă principală „dezvoltarea sportului de masă din România”, minifotbalul fiind unul dintre cele mai populare și răspândite sporturi de la noi din țară, cu un număr foarte mare de participanți și cu un număr în creștere de participanți legitimați oficial la cluburile sportive cu „minifotbal” în CIS.

În cadrul întâlnirii de la Minister, președintele Ioan Onicaș i-a oferit domnului ministru un tricou oficial al echipei naționale de minifotbal, vicecampioană europeană în anul 2022, în Slovacia, la Kosice. La finalul întâlnirii, au avut loc, de asemenea, discuții și cu secretarul general al Ministerului Sportului, doamna Florina Cristache.

Anul 2023 se anunță unul extrem de important pentru „tânăra” Federație Română de Minifotbal, pe lângă competițiile naționale de club programate a fi organizate în vara acestui an, precum și eforturile continue depuse pentru dezvoltarea minifotbalului în cadrul structurilor județene, regionale și naționale, echipa națională a României, cea mai titrată echipă națională din istoria acestui sport, cu 6 titluri europene la activ, vicecampioană europeană la ultimele două ediții de EMF EURO, urmând să participe la Campionatul Mondial, din Emiratele Arabe Unite, la finalul lunii octombrie. La ultima ediție de Campionat Mondial, organizată la Perth în Australia, România s-a clasat pe locul 3, fiind cea mai bine clasată echipă din Europa.

„Anul 2023 este unul de „foc” pentru Federația Română de Minifotbal. Am demarat în viteză din dorința de a dezvolta minifotbalul în continuare și pentru a ne asigura că putem să ne atingem obiectivele propuse pentru acest an. Participarea pentru a patra oară consecutiv la un Campionat Mondial la un sport de echipă este o mare realizare și credem că orice federație din România și-ar dori această performanță. În afară de cele 6 titluri europene, România a reușit să cucerească de două ori medaliile de bronz la Campionatul Mondial (2015 în SUA și 2019 în Australia). Sperăm ca și în acest an să obținem o clasare cât mai bună la ediția care va fi organizată în Emiratele Arabe Unite.

Pe plan național, ne dorim o colaborare foarte bună cu toate instituțiile cu care trebuie să colaborăm. Am găsit deschidere atât la Ministerul Sportului cât și la mulți alți parteneri. De asemenea, dorim să participăm la dezbateri publice și să venim inclusiv cu propuneri legislative care să fie puse în dezbatere pentru îmbunătățirea Legii Sportului. Federația Română de Minifotbal este aproape de a semna un contract un un sponsor important, un brand foarte cunoscut in România.” Ioan Onicaș, președinte Federația Română de Minifotbal

Un subiect important abordat în discuțiile purtate la Ministerul Sportului l-a reprezentat posibilitatea găzduirii de către țara noastră a următoarei ediții de Campionat European, EMF EURO, programată a avea loc în 2024. Domnul ministru, Eduard Novak, și-a arătat deschiderea și sprijinul în privința realizării acestui proiect, urmând ca FRM să depună o solicitare oficială pe adresa Ministerului pentru depunerea ulterioară a dosarului de candidatură la Federația Europeană de Minifotbal. Conducerea FRM consideră că România merită în acest moment să aibă oportunitatea de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură având în vedere istoricul bogat al echipei noastre naționale dar și notorietatea acestui sport la noi în țară.

„Ne bucură faptul că domnul ministru a arătat deschidere față de întâlnirea noastră și față de acest sport, o întâlnire benefică pentru minifotbalul românesc dar și pentru sportul de masă în general, unde am regăsit proiecte comune legate de ideea de mișcare, în vederea dezvoltării acestui concept care se regăsește și în strategia sportului național.

Am adus în discuție și faptul că România, prin FRM, prin zecile de mii de practicanți ai acestui sport, are dorința de a găzdui un Campionat European în viitorul apropiat. Eu zic că este un prilej foarte bun pentru noi, ca și Federație foarte „tânără”, să organizăm o astfel de competiție internațională, având în vedere că avem deja maturitatea și capacitatea de a gestiona și organiza un astfel de eveniment important.

Eu cred că iubitorii sportului rege dar și ai minifotbalului ar aprecia și ar susține cu mare deschidere de inimă acest eveniment și echipa noastră națională. Este o cale lungă, dar nu grea de a realiza acest proiect, dacă închegăm câteva relații și parteneriate, să ne punem la masă constructiv și să dezvoltăm un proiect de genul acesta. Am și întrebat câte Campionate Europene de seniori au fost organizate în România în ultimii ani și, din păcate, nu sunt multe. Noi venim cu o deschidere totală și avem și sprijinul Federației Europene. Ar fi ceva important pentru imaginea minifotbalului românesc, sportului românesc și sper ca acest proiect să aibă o finalitate pozitivă.” Attila Takacs, secretar general FRM

De asemenea, Ministerul și-a afirmat sprijinul către FRM în vederea procedurilor de eliberare de Certificate de Identitate Sportivă (CIS-uri) pentru structurile județene care urmează a fi înființate pe teritoriul României și va fi un partener al Federației în această privință.

„A fost o întâlnire benefică și din punct de vedere administrativ, am solicitat sprijin din partea Ministerului în vederea constituirii structurilor județene. Am atras atenția domnului ministru că FRM are deja 6 structuri județene înființate în acest moment, urmând să mai înființăm alte 12 în perioada imediat următoare. Eu zic că a fost o întâlnire bună, cordială, în vederea întăririi unor relații pe viitor între Minister și Federația Română de Minifotbal”. Attila Takacs, secretar general FRM