Podium sută la sută românesc pentru al doilea an consecutiv la Eurocup! Borussia Sibiu câștigă competiția de la Sunny Beach!

România continuă să domine competițiile europene la nivel de cluburi la minifotbal. Pentru al doilea an consecutiv, echipele din țara noastră acaparează podiumul la EMF Eurocup. Ediția din acest an a avut loc la Sunny Beach, în  Bulgaria, iar primele 3 locuri au fost ocupate, în ordine, de: Borussia Sibiu, aflată la primul titlu major continental, Reggio Liriada Brașov, cu o performanță de invidiat la prima participare europeană și Nova Vita Târgu Mureș, câștigătoarea de anul trecut.

După cea mai importantă competiție europeană organizată la nivel de cluburi, EMF Champions League de la Oradea, săptămâna trecută, a urmat a doua competiție ca valoare, EMF Eurocup. Ediția din acest an a fost organizată la malul Mării Negre, la Sunny Beach, în Bulgaria. Au participat 28 de echipe, 5 dintre ele fiind din România: Atletic Joga Bonito Alba Iulia, Chedra TAX Ploiești, Reggio Liriada Brașov, Borussia Sibiu și Nova Vita Târgu Mureș, cea din urmă din postura de deținătoare a trofeului.

Câștigătoarea Cupei României din acest an, Joga Bonito, a fost lipsită de șansă în faza grupelor, fiind egalată, de la 2-0 cu Airnergy (Ungaria) și învinsă cu 1-2 de la 1-0, cu Mechkite (Bulgaria). Cu 4 puncte, băieții din Alba Iulia nu au trecut de grupe O soartă greu de acceptat a avut Chedra TAX. Locul 4 de la Campionatul Național de la Bistrița a câștigat grupa din care a făcut parte, cu maxim de puncte, dar în prima fază eliminatorie (optimi de finală) a dat peste finalista Champions League din 2022, Dadi Gradnja (Muntenegru), Ploieștenii au condus pe final cu 3-2 dar nu au putut ține de rezultat, fiind egalați și învinși la loviturile de la 7 metri. Tot penalty-urile au scos din competiție Chedra și la ultima competiție europeană la care au participat, EMF Champions League 2021, la Misano, în Italia.

Astfel, România a rămas cu  3 reprezentante în sferturile de finală, alte 5 țări având câte o echipă în competiție. Reggio Lirada Brașov i-a „răzbunat” pe cei de la Chedra, învingând Dadi Gradnja la loviturile de la 7 metri, în timp ce Borussia și Nova Vita au trecut fără emoții de echipe din Polonia, respectiv Bulgaria.

Prima semifinală, una 100% românească, a propus un duel clasic pentru minifotbalul românesc, Reggio versus Nova Vita. Brașovenii au făcut o partidă extraordinară și la un moment dat conduceau cu 4-0! Mureșenii au avut o răbufnire de orgoliu pe final, dar s-a terminat 4-2, scor care a trimis Reggio în finala competiției, la prima participare europeană! În cea de-a doua semifinală, Borussia a avut nevoie de 35 de minute pentru a „sparge” apărarea ambițioasei echipei azere, Zangezur, dar a reușit în cele din urmă să obțină calificarea mult dorită, scor 2-0.

După ce a câștigat trofeul anul trecut în Ungaria, Nova Vita nu avea de gând să plece fără medalie acasă. Așa se face că a învins în finala mică, pe Zangezur, cu 4-3 și a obținut bronzul competiției.

Finala a fost una foarte echilibrată. Atât Borussia cât și Reggio Liriada și-au creat ocazii de gol, dar prima reușită a întârziat să apară. Golul a venit în cele din urmă cu mai puțin de 10 minute înainte de final și s-a dovedit decisiv. Borussia s-a impus cu 1-0 și a dat drumul petrecerii la final.

Reggio Liriada Brașov – Borussia Sibiu 0-1

Autogol (min. 32)

Reggio Liriada

Portari: Dragoș Nițu si Andrei Ștefănuci

Jucători: Mihăiță Apetrei, Cătălin Dragomir, George Cioran, Raul Dumitrovici, Marius Nicodim, Sergiu Haiduc, Paul Isac, Marian Ologu, Sorin Rebegea, Erik Szanto și Ionuț Vișan

Staff: Remus Rebegea (manager), Cristi Mitrache (delegat) și Alexandru Tomiță (antrenor)

Borussia Sibiu

Portar: Dragoș Varga

Jucători: Ioan Timiș, Ionuț Bărculeț, Paul Meseșan, Valerian Șpan, Marius Ureche, Cătălin Marian, Călin Trohin, Bogdan Bărculeț, Giuliano Tili, Adrian Bujac, Sebastian Bujac și Ioan Stoica.

Staff: Ovidiu Aron (manager) și Adrian Luca (delegat)

România a dominat și partea cu premiile individuale, obținând următoarele distincții:

MVP-ul Turneului – Raul Dumitrovici (Reggio Lirada), 20 ani

Golgheter (7 goluri) – Giuliano Țili (Borussia)

Cel mai bun fundaș – Ionuț Vișan (Reggio Lirada)

Cel mai bun portar – Dragoș Varga (Borussia)

Țara noastră a mai fost reprezentată la acest turneu, pe lângă cele 5 echipe, de către o brigadă de arbitri, formată din Nicolae Chiș-Ciure și Cristi Fliter, dar și de un membru în echipa de organizare, David Constantinescu.

Astfel, România obține o nouă performanță, după cea de la EMF Champions League, de la Oradea, acolo unde Ajax Dulcisimo Galați a ocupat locul 2, iar AEK Oradea, locul 4. Mai mult de atât, este pentru al doilea an la rând în care România ocupă primele 3 locuri la EMF Eurocup! Anul trecut, la Hajduszoboszlo, în Ungaria, podiumul a fost ocupat, în ordine, de: Nova Vita Târgu Mureș, Energy Friends Sighișoara și Boromir Râmnicu-Vâlcea.

Excelentă performanță pentru echipele noastre care, pentru a treia oară din tot atâtea ediții, joacă o finală românească la Eurocup! Danco Pro București a învins Golden Boys Bacău în finala din 2019 de la Lignano-Sabbiadoro (Italia), Nova Vita a trecut de Energy Friends în ultimul act de anul trecut (Ungaria), în timp ce acum Borussia a învins la limită pe Reggio.

Competiția a fost organizată de Federația Europeană de Minifotbal (EMF), în colaborare cu Asociația de Minifotbal din Bulgaria (BAMF).

Finalul de an este unul în forță. Mai întâi, vom avea parte de EURO Business Cup, competiția internațională, rezervată echipelor de la Firme și Instituții, competiție care urmează să aibă loc în Antalya, în Turcia, între 18 și 21 octombrie. Imediat după, are loc WMF World Cup, competiția regină la nivel internațional. România, medaliată cu bronz la ultima ediție (Australia 2019) face parte din grupa D, alături de: SUA, Spania și Liban, jocurile urmând să aibă loc între 26 octombrie și 4 noiembrie, cu 32 de echipe la start.