România, locul 2 la Campionatul European din Slovacia. Felicitări, băieți!

Echipa națională de minifotbal a României a încheiat, pentru a doua oară consecutiv, pe locul 2 la Campionatul European. De această dată, performanța a fost reușită la Kosice, în Slovacia, acolo unde au participat 24 de echipe.

După argintul obținut în urmă cu 4 ani la Kiev, în Ucraina, echipa națională de minifotbal a României a repetat performanța și în Slovacia. După 3 victorii în faza grupelor: 2-0 cu Azerbaidjan, 3-1 cu Albania și 5-1 cu Spania, a urmat o victorie clară în optimi, cu Portugalia, scor 7-0, dar și două victorii la loviturile de la 7 metri, în sferturi și semifinale, cu Cehia (campioana europeană din 2018), respectiv Bulgaria, ambele după 0-0 la finele celor 50 de minute regulamentare de joc.

Finala, disputată sâmbătă seara, pe Steel Arena, superba arenă din Kosice, a adus tricolorilor același adversar din primul meci de la acest EMF EURO, echipa din Azerbaidjan. Un meci echilibrat, cu puține ocazii de gol în prima repriză, a fost decis de reușita numărului 10 de la azeri, Seymur Mammadov (39 ani), care a înscris din afara careului după un dribling scurt, elegant.

Românii au forțat egalarea în repriza a doua dar au irosit numeroase ocazii clare de gol, prin Balogh, Chețan sau Nemițanu. S-a încheiat 1-0 pentru azeri, care devin astfel, în premieră, campioni europeni. România rămâne, momentan, cu cele 6 titluri continentale obținute în perioada 2010-2015 și cu aceste două medalii de argint, din 2018 și 2022.

A fost un turneu reușit, la finele unei perioade scurte de pregătiri. Înaintea EMF EURO, România a disputat două meciurile amicale în Bulgaria în aprilie și a avut parte de 3 zile de cantonament, înaintea turneului final, la Oradea. O performanță remarcabilă pentru minifotbalul românesc, pentru sportul românesc, în general și pentru o Federație Națională aflată acum la început de drum, după înființarea oficială din vara anului trecut, sub egida Ministerului Sportului.

Mulțumim tuturor suporterilor care au făcut deplasarea la Kosice și ne-au încurajat inimos pe parcursul celor 8 zile de competiție și, mai ales, în finală.

Lot România la EMF EURO 2022: Laszlo Klein și Ionuț Neacșa (portari) – Mircea Ungur, Mircea Popa, Răzvan Radu, Ionuț Alecu, Andrei Balea, Andrei Nemițanu, Andrei Ferik, Andrei Moldovan, Marius Balogh, Ionuț Chețan, Andrei Apostol, Dragan Paulevici și Răzvan Plopeanu.

Antrenor: Virgil Bejenaru

Staff: Dan Cojocaru (manager) și Cristian Lupu (director tehnic)

Conducere: Ioan Onicaș (președinte), Attila Takacs (secretar general)

În România, urmează acum competițiile naționale din această vară, cele mai importante fiind: Supercupa României, turneu de calificare la Național, care va avea loc între 1 și 3 iulie, la Iași, precum și Campionatul Național, de la Râmnicu-Vâlcea, din perioada 14-17 iulie.

Echipa națională se va pregăti în continuare pentru următoarea ediție de Campionat Mondial, programată undeva spre finele lunii aprilie 2023, în Emiratele Arabe Unite. La ultima ediție de Mondial, din 2019 de la Perth, Australia, România a încheiat pe locul 3, fiind depășită doar de Mexic și Brazilia. Următoarea ediție de Campionat European este programată pentru 2024.

6 – titluri continentale are România din 8 finale în care s-a calificat până în prezent. Aceasta a fost cea de-a zecea ediție de EMF EURO.