Virgil Bejenaru după performanța de la EURO: „Medalia aceasta de argint este a tuturor!”

Echipa națională de minifotbal a României a obținut o nouă performanță, locul 2 la Campionatul European din Slovacia, de la Kosice, desfășurat în perioada 4-11 iunie 2022. Cu o perioadă scurtă de pregătire avută la dispoziție, antrenorul Virgil Bejenaru a reușit să închege un lot unit, cu băieți motivați, care au dus echipa până în finala competiției. Nu a fost deloc ușor, deoarece nivelul competitoarelor de la Kosice a fost peste cel de la precedentele turnee finale.

După ce a învins Azerbaidjan, Albania și Spania în grupe, Portugalia în optimi, Cehia, campioana europeană din 2018, în sferturi și Bulgaria, în semifinale, România a cedat la limită finala cu Azerbaidjan, scor 0-1, meci în care ai noștri au avut 3-4 ocazii mari de gol, ratate însă.

Rămâne acest loc 2, această medalie de argint, a doua consecutivă, după cea din urmă cu 4 ani din Ucraina și multe motive de mândrie. Am demonstrat, încă o dată, că aparținem elitei europene iar minifotbalul este un sport al performanțelor constante în România. Din 10 ediții de EURO, România a câștigat de 6 ori medaliile de aur și de două ori a luat argintul, iar din 3 ediții de Mondial, ai noștri au încheiat competiția de două ori pe locul 3.

Antrenorul echipei noastre naționale, Virgil Bejenaru, ne-a expus impresiile sale la finele acestui turneu european.

Site FRM: Beju, un loc 2, cu care ne putem mândri, foarte aproape de aur, n-a fost să fie, dar o experiență frumoasă în final și o performanță bună, nu?

Virgil Bejenaru: Da, vreau să salut în primul rând toți iubitorii minifotbalului, consider că este o performanță acest loc 2 la un Campionat European. Un campionat foarte bine organizat, felicit echipa EMF-ului, am fost la multe turnee, iar acesta este printre singurele la care nu am găsit cusur. O sală deosebit de frumoasă, adaptată pentru minifotbal, cu vestiare, săli de încălzire, a fost un European la cel mai înalt nivel și mă bucur că am fost printre protagoniști, terminând cu medalia de argint la gât.

Deși ne doream cu toții aurul, am fost focusați să obținem aurul, am visat tot timpul la asta, eu nici acum nu dorm bine, ațipesc și mă trezesc cu gândul că am ceva de făcut pentru a obține aurul. Sper să transform această dorință în aur la Mondialul ce urmează.

FRM: Păi da, ai avut bronz în Australia (Mondial 2019), argint acum, următorul pas ar fi o medalie de aur la Mondialul din Emiratele Arabe Unite, de anul viitor, nu?

V.B.: Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu puțin sprijin financiar și din partea autorităților, eu cred că Federația ne va putea pune la dispoziție mai multe acțiuni de pregătire pentru Mondial și cred că asta s-ar transpune în mult mai multe șanse la aur.

Eu cred că avem un nucleu foarte unit la națională, niște băieți cu caracter deosebit care dacă i-am putea aduna de mai multe ori la pregătiri, ar putea fi mult mai buni. Dar și acum am fost felicitați de toată lumea de acolo, de organizatori, arbitri și celelalte echipe, care au spus că România a practicat cel mai frumos minifotbal pe care l-au văzut la Europene sau Mondiale, le-a plăcut agresivitatea noastră și felul în care am presat, precum și dominația impusă. Eu zic că în cele câteva zile de pregătiri pentru EURO, am pregătit exemplar această acțiune și băieții s-au conformat, reușind un rezultat pe măsură.

FRM: România a demonstrat încă o dată că e printre cele mai bune echipe din Europa, e momentul ca acest sport să fie mai bine recunoscut, mai apreciat, având în vedere performanțele pe care le obține de fiecare dată?

V.B.: Cu emoție în suflet spun că m-am uitat pe Facebook, pe pagina Federației Europene, și am văzut felul în care a fost primită națională din Azerbaidjan de o mare masă a populației, prezentă pe aeroport, exact cum îi primeam noi pe Hagi și Generația de Aur în anii 90, când se întorceau de la turneele finale. Apoi, ca recunoaștere din partea autorităților, au fost la două zile distanță, primiți chiar de președintele țării, au fost felicitați.

Eu cred că aici se vede un respect deosebit pentru performanța lor și cred că și noi, care puteam avea aurul la gât, doar neșansa ne-a privat de asta, ratând ocazii mari în finală, cred că merităm din partea autorităților puțină atenție și spun puțină, deși aș vrea mult mai multă, fiindcă băieții o merită pentru sacrificiu, patriotism, felul în care au reprezentat țara. Merită această atenție și merită să aibă bugetul necesar pentru a putea închega acțiuni de succes, să putem pregăti temeinic viitorul Campionat Mondial.

FRM: Mai ales că nu sunt multe sporturi în România cu rezultatele și palmaresul minifotbalului, 6 medalii de aur și 2 de argint la Europene și 2 de bronz la Mondiale…aproape la fiecare ediție am venit cu o medalie acasă

V.B.: Așa este, suntem printre puținele sporturi cu asemenea performanțe, există o istorie în spate, e un sport în care istoria te obligă, în care dacă îți reprezinți țara, nu ai voie să nu vii cu o medalie la gât. E printre puținele sporturi care mai vin cu medalii, în sporturile de echipă, cred că merităm din plin recunoaștere, promovare, merităm mai mult.

„Medalia aceasta de argint cred că aparține întreg minifotbalului românesc, fiindcă e clar că la echipa națională ajung vârfurile, dar pasiunea oamenilor care practică și susțin minifotbalul e acolo, a fost în sufletele noastre și medalia asta e a tuturor. Pasiunea aceasta ne obligă ca și pe viitor să facem performanță și la Mondial și după. Hai România!”

10 – medalii a obținut România la cele 13 ediții de Campionat European sau Mondial desfășurate din 2010 până în prezent: 6 de aur, 2 de argint și 2 de bronz