El Clasico al minifotbalului se joacă în sferturi la EMF EURO 2022

România, de 6 ori campioană europeană, va întâlni în această seară, de la ora 23:00 (ora României) reprezentativa Cehiei, campioana europeană en-titre, în sferturile de finală de la EMF EURO 2022. Duelul reprezintă „șocul” din sferturi, deoarece aduce față în față locurile 1 și 2 din clasamentul Federației Europene de Minifotbal.

România-Cehia este un fel de „El Clasico” al minifotbalului. Cele două eterne rivale s-au întâlnit de foarte multe ori în cei 12 ani trecuți de la prima ediție de Campionat European, din Slovacia 2010. Dacă în primii ani de competiții, ai noștri au câștigat de fiecare dată contra Cehiei, rezultate care au contribuit din plin la titlurile continentale obținute în perioada 2010-2015, iată că în ultimii ani, Cehia a reușit să-și ia revanșa. La ultimele două Campionate Europene, Cehia a fost echipa care a învins România, 4-3 în semifinale la Brno în 2017 și 4-1 în ultima finală disputată până în prezent, la Kiev în 2018.

Acum este momentul, nu al revanșei, dar al „echilibrării” acestei balanțe fine. Avem atuurile noastre. Jocul prestat aici la Kosice de elevii lui Virgil Bejenaru este superior celui prestat de cehi până acum în turneu. România a câștigat toate cele 4 jocuri de la acest EURO: 2-0 cu Azerbaidjan, 3-1 cu Albania, 5-1 cu Spania și 7-0 cu Portugalia, în timp ce Cehia are două victorii: 4-1 cu Moldova în grupe și 1-0 cu Anglia în optimi, un egal, 1-1 cu Franța și un eșec clar, 1-4 cu Serbia. Suntem considerați favoriții hârtiei dar un meci contra Cehiei nu poate fi niciodată considerat unul ușor. Cu o concentrare maximă și o determinare aratată ca în precedentele meciuri, avem șanse mari să mergem mai departe în turneu.

Un avantaj îl reprezintă și sosirea, în rândul tricolorilor, al celui de-al 15-lea jucător. Dragan Paulevici a ajuns în această dimineață la Kosice, după ce ieri a reușit promovarea în Liga 2 la fotbal cu CS Dumbrăvița, în barajul cu CSM Reșița. Cu un moral excelent și cu dorința de victorie, Dragan este un adversar de temut pentru orice fundaș. Să nu uităm că numărul 9 din lotul nostru a fost desemnat „Best Player” la ultimul Campionat European, din 2018.

Meciul din această seară, de la ora 23:00, va fi transmis în direct de PRO Arena. În cazul unui succes, România va juca mâine în semifinale, contra Bulgariei sau Franței. În celelalte două sferturi se întâlnesc Ungaria și Kazakhstan, respectiv Slovacia și Azerbaidjan.

8 – din cele 9 finale de Campionat European desfășurate până în prezent au avut la start, România sau Cehia. România a jucat 7 finale, în timp ce Cehia are 3 la activ

2 – finale de EMF EURO s-au jucat între România și Cehia: 4-3 pentru România în 2011 la Tulcea, respectiv 4-1 pentru Cehia în 2018 la Kiev