Trecem de Cehia în sferturi, urmează Bulgaria în semifinale

România ajunge din nou între primele 4 echipe din Europa! Pentru a noua oară din 10 ediții, echipa națională de minifotbal face parte din „careul de ași” al Campionatului European. Performanța este cu atât mai mare, cu cât echipa învinsă de „tricolori” în sferturi este chiar campioana europeană en-titre, Cehia.

După 4 victorii la EMF EURO, de la Kosice din Slovacia: 2-0 cu Azerbaidjan, 3-1 cu Albania, 5-1 cu Spania, toate în grupa B, respectiv 7-0 cu Portugalia în optimi, aseară, 9 iunie, a venit marele test pentru România. Adversara elevilor lui Virgil Bejenaru a fost campioana europeană și eterna rivală, Cehia.

Cele două echipe s-au întâlnit în nenumărate rânduri în trecut, victoriile fiind împărțite. Moralul era, oarecum, de partea cehilor, care ne învinseseră în semifinala EURO din 2017 de la Brno, 4-3 și în finala de Kiev din 2018, 4-1.

Meciul de aseară de la Steel Arena a fost unul tacticizat, cu precauție din partea ambelor echipe, care s-au respectat, așa cum era de așteptat. Românii au controlat jocul, iar cehii au preferat să stea „la cutie” și să-și aștepte șansele pe contraatac.

Ghinionul s-a ținut scai de noi pe parcursul jocului, șuturile lui Ungur, Popa și Balea lovind, pe rând, barele porții adverse, în timp ce Chețan a ratat o șansă imensă din careul mic. Cehii au avut doar semi-ocazii, dar eliminarea lui Moldovan cu 2 minute înainte de final ne-a dat mari emoții. Cehii au forțat victoria și au ratat o șansă mare în prelungiri, fază la care ne-a stat inima în loc.

S-a mers la loviturile de la 7 metri, acolo unde șansa și inspirația joacă mereu un rol decisiv. Introducerea lui Laszlo Klein în poartă s-a dovedit providențială. Al doilea executant al cehilor a nimerit bara iar Klein a parat cea de-a treia lovitură. Pentru ai noștri, au executat cu „sânge rece”, Balogh și Plopeanu, astfel că bucuria a venit în tabăra noastră. Bucurie care a acaparat terenul de joc din Kosice minute bune, după primul succes în fața Cehiei după mulți ani de așteptare.

Foarte frumos și plin de fair-play gestul adversarilor noștri, care au format un culoar de aplauze pentru „tricolori” la final. Respect Cehia. De apreciat și un inimos grup de suporteri slovaci, rămași după disputarea partidei gazdelor cu Azerbaidjan, care ne-au încurajat pe parcursul meciului și au cântat alături de jucătorii noștri după fluierul final.

Pentru România, urmează astăzi, de la ora 21:15, live pe Voyo.ro și înregistrat pe PRO Arena de la ora 23:00, partida cu vecinii de la sud, din Bulgaria. Pentru bulgari, EMF EURO 2022 este deja cel mai bun turneu din istoria echipei lor naționale, prin accederea în primele 4 echipe din Europa.

România și Bulgaria s-au întâlnit la începutul lunii aprilie, într-o dublă amicală la Ruse, primul meci încheiindu-se 2-2, iar al doilea fiind la discreția echipei noastre, 6-2. Duelul de la EURO nu va semăna însă cu un joc amical, așa că așteptăm aceeași concentrare și determinare din partea jucătorilor pentru accederea în finala competiției.

În cealaltă semifinală, de la ora 19:30, se întâlnesc Kazakhstan, campioana europeană din 2016 și locul 4 de la ultimul EURO și Azerbaidjan, echipa pe care România a învins-o în primul meci de la EURO, dar care a demonstrat, pe parcursul competiției, că este una dintre favorite.