Gemina Cluj câștigă EURO Business Cup 2022! Podium sută la sută românesc în Antalya!

Echipele românești de minifotbal își continuă parcursul senzațional din acest an! După ce, rând pe rând, AEK Oradea a câștigat EMF Champions League, Legends Galați s-a impus la EMF Masters, ambele la începutul lunii septembrie în Muntenegru și Nova Vita Târgu Mureș a obținut trofeul cel mare la EMF Eurocup, la mijlocul lunii septembrie în Ungaria, iată că acum bucuria este completă după ce Gemina Cluj a cules laurii la EURO Business Cup, în Turcia. Competiția a reunit la start 23 de echipe din Europa și s-a încheiat cu o finală 100% românească, Gemina trecând în ultimul act de campioana națională, Catena Racing Team.

Forța minifotbalului românesc este demonstrată mai mult ca oricând în acest an, 2022. Dacă până acum, în anii trecuți, românii se impuseseră la EMF Champions League, EMF Masters sau EMF Eurocup, niciodată nu s-a întâmplat ca toate aceste trofee să fie adjudecate în același an! Ba mai mult, pentru prima oară în cele 3 ediții desfășurate până în prezent, o echipă românească pune mâna pe marele trofeu de la EURO Business Cup, competiția europeană rezervată echipelor formate din jucători de la Firme și Instituții, competiție ce a avut loc între 19 și 22 octombrie, în Antalya, Turcia.

Dintre cele 23 echipe aflate la start, 4 au fost românești, chiar cele 4 care au dominat Campionatul Național al Firmelor și Instituțiilor, de la sfârșitul lunii iunie, de la Deva, competiție ce a avut loc sub egida Federației Române de Minifotbal. Toate cele 4, Catena Racing Team, Gemina Cluj, Continental Sibiu și Florea Grup Alba au trecut în Antalya de faza grupelor, cu un parcurs aproape imaculat. În optimi, Florea Grup a dispus de kazacii de la MFC Turkestan Turan, scor 7-3, Gemina a învins Gurmar din Turcia, scor 5-1, Catena nu a avut emoții cu slovacii de la Nike, scor 6-2, în timp ce singura eliminată a fost medaliata cu bronz de la Deva, Continental, care a cedat duelul cu moldovenii de la MAIB, scor 2-5.

Continental a fost „răzbunată” în sferturi de campioana națională, Catena, care i-a învins la limită pe bancherii moldoveni de la MAIB, cu scorul de 4-3. Florea Grup a învins Decathlon, din Turcia, cu scorul de 4-2, în timp ce vicecampioana națională, Gemina Cluj a avut parte de un meci interzis cardiacilor, cu puternica formație bulgară, Lev Ins. Formația pregătită de generalul Nicolae Tonu și de Radu Cojocnean a marcat golul de 2-1 în ultimele secunde ale meciului, golul fiind validat prin folosirea sistemului de tehnologie video, VAR, unic în competițiile europene de minifotbal, la Business Cup. Verificările au determinat prelungirea excesivă a meciului, iar în minutul 4 de extra-time, bulgarii au egalat după o lovitură liberă. Partida părea că se îndreaptă spre loviturile de la 7 metri, dar din lovitura de începere care a urmat, Flaviu Chișu a prins un șut fantastic prin care a înscris golul victoriei!

Cu 3 echipe calificate în semifinale, România avea toate șansele să mai bifeze un trofeu european în acest an. Lucrurile au devenit clare după ce Gemina a trecut de englezii de la Starz League, scor 4-2, în prima semifinală. În cealaltă semifinală, una 100% românească, Catena s-a impus clar cu Florea Grup, scor 5-1. Așa se face că finala de la EURO Business Cup a devenit reeditarea finalei Campionatului Național de la Deva, Catena vs. Gemina.

La fel ca la Deva, Gemina a fost cea care a deschis scorul, acum în minutul 3, prin Sebastian Rus. Spre deosebire de finala națională însă, unde Catena a întors scorul, în Antalya, Gemina a făcut 2-0, prin Flaviu Chișu, în minutul 12. Băieții lui Virgil Bejenaru au revenit în minutul 20, prin golul lui Mihai Cană, forțând cu Mircea Popa „portar înaintaș”. Golul egalizator nu a mai venit însă pentru Catena, iar Gemina a consființit soarta partidei prin reușita de 3-1, venită în minutul 25, de la Florin Boerean.

Un an, 2022, fantastic pentru militarii de la Gemina, echipa care are deja un nume bine cunoscut în minifotbalul românesc. Locul 2 de la Deva și acest trofeu european vor marca istoria acestei echipe ambițioase și inimoase. Și pentru Catena, Beju și „Ciucă”, anul 2022 rămâne unul extraordinar, cu titlul național de la Deva și acest trofeu de vicecampioni europeni. Felicitări ambelor echipe pentru parcursul din acest an!

Bucuria românească din Antalya este completă dacă ne gândim că Florea Grup Alba a trecut de Starz League, în finala mică, după executarea loviturilor de la 7 metri, 1-1 în timp regulmentar, pentru a forma un podium exclusiv românesc.

Gemina Cluj – Catena Racing Team 3-1

Goluri: Sebastian Rus (min. 3), Flaviu Chișu (min. 12) și Florin Boerean (min. 25) / Mihai Cană (min. 20)

Gemina: Alin Adelean, Marius Nicoară, Ovidiu Imbuzan, Vlad Pop, Flaviu Chișu, Sebastian Drăgan, Bogdan Paleoca, Florin Boerean, Horațiu Moldovan, Claudiu Colțor și Sebastian Rus.

Staff: Nicolae Tonu (antrenor), Radu Cojocnean (delegat) și Călin Roman (preparator fizic)

Catena: Andrei Vlăsceanu, Marius Aranghel, Mihai Cană, Victor Cioroianu-Ezaru, Adrian Cruceană, Tănase Mușat, Mircea Popa, Gabriel Micu, Mihai Prodan, Nicolae Tălpeanu, Aurel Tutunaru, Dragoș Zaharia, Cosmin Câmpean și Alexandru Nechita.

Staff: Virgil Bejenaru (antrenor) și Ovidiu Gorcea (delegat)

Pe lângă trofeele obținute cu echipa, românii au acaparat aproape în totalitate și premiile individuale acordate de EMF și de organizatorul local, Cem Durul, după cum urmează:

MVP – Sebastian Drăgan (Gemina)

Golgheter – Ciprian Brânză (Florea Grup)

Cel mai bun mijlocaș – Flaviu Chișu (Gemina)

Cel mai bun fundaș – Mircea Popa (Catena)

Cel mai bun portar – Petru Barna (Florea Grup)

Cel mai bun antrenor – Nicolae Tonu (Gemina)

Acest succes de răsunet completează un an absolut incredibil pentru echipele românești care au câștigat toate competițiile europene inter-cluburi, organizate de Federația Europeană de Minifotbal (EMF). Ba mai mult, la 3 dintre cele 4 competiții, podiumul a fost doar o afacere românească!

EMF Champions League (Herceg Novi, Muntenegru)
Locul 1: AEK Oradea

EMF Eurocup (Hajduszoboszlo, Ungaria)
Locul 1: Nova Vita Târgu-Mureș

Locul 2: Energy Friends Sighișoara

Locul 3: Boromir Râmnicu-Vâlcea

EURO Business Cup (Antalya, Turcia)
Locul 1: Gemina Cluj

Locul 2: Catena Racing Team

Locul 3: Florea Grup Alba

EMF Masters (Herceg Novi, Muntenegru)
Locul 1: Legends Galați

Locul 2: Tazmannschaft București

Locul 3: MAV Glissando Timișoara

Și pentru echipa națională a României, cea mai titrată echipă națională din istoria acestui sport, cu 6 titluri continentale, anul 2022 a fost unul foarte bun. România s-a clasat, pentru a doua ediție consecutivă de EMF EURO, pe locul 2, la Kosice în Slovacia, la începutul lunii iunie. Pentru „tricolori” urmează, anul viitor, marea încercare, cucerirea singurului trofeu major care lipsește din vitrina echipei naționale, Campionatul Mondial. După două medalii de bronz obținute din trei ediții, România va încerca să cucerească acest trofeu în Emiratele Arabe Unite, la Ras al Khaimah, în perioada 26 octombrie – 4 noiembrie 2023.