Oradea a fost aleasă gazda EMF Champions League, ediția 2023!

România va găzdui, în premieră, cea mai importantă competiție inter-cluburi la nivel european! Candidatura orașului Oradea, susținută de Federația Română de Minifotbal, a fost acceptată de conducerea Federației Europene (EMF), astfel că turneul, care atrage anual cele mai bune echipe de club din Europa, va avea loc între 6 și 9 septembrie în țara noastră. Un mare aport, ca de fiecare dată când s-a organizat o competiție la Oradea, îi revine lui Spyridon „Spiros” Baltsavias, un om care sprijină constant minifotbalul românesc și echipa națională de minifotbal a României. Chiar anul trecut, echipa națională a efectuat un stagiu de pregătire la Oradea, înaintea plecării spre Kosice, pentru jocurile de la EMF EURO.

Oradea a câștigat astfel cursa pentru candidatura organizării turneului, în fața orașului Herceg Novi (Muntenegru), care a găzduit anul trecut competiția și Rimini (Italia), care a fost gazdă în 2019 și 2021. Pe lângă competiția principală, denumită oficial EMF Champions League, va exista, la fel ca în anii trecuți și o competiție de Masters, rezervată jucătorilor cu vârsta de peste 40 de ani, competiție programată să aibă loc între 8 și 10 septembrie.

Terenul principal al competiției va fi amplasat în interiorul sălii „Antonio Alexe”, sală cu o capacitate de 2500 de locuri. Modelul de minifotbal „indoor”, respectând normele terenului sintetic, a fost implementat cu succes, anul trecut, de către Federația din Slovacia, în organizarea Campionatului European de la Kosice.

Oradea primește onoarea găzduirii unui turneu de o asemenea amploare la momentul ideal, AEK, echipa manageriată de Spiros Baltsavias, fiind campioana europeană en-titre. AEK a cucerit acest trofeu anul trecut, la Herceg Novi, după o finală cu una dintre echipele gazdă, Dadi Gradnja, scor 1-0. AEK a devenit astfel a doua echipa românească, după MAV Sports Timișoara, în 2018 la Terme Catez (Slovenia) care pune mâna pe trofeul suprem, foarte aproape fiind și Nova Vita Tg-Mureș, dar și Juventus Sibiu, care au cedat finalele disputate în 2019, respectiv 2016.

Minifotbalul românesc vine după un an 2022 de vis, în care a reușit cucerirea TUTUROR trofeelor puse în joc la nivel de cluburi! AEK Oradea a câștigat Champions League, Nova Vita s-a impus la Eurocup, Gemina Cluj a pus mâna pe Business Cup, iar Legends Galați a cucerit Masters Champions League. De asemenea, echipa națională a României a ajuns până în finala Campionatului European, finală pe care a cedat-o la limită, 0-1 cu Azerbaidjan.

„Este o mare realizare pentru sportul românesc. Reușim să aducem cea mai importantă competiție europeană la nivel de minifotbal în România. Chiar dacă suntem câștigători a multor competiții europene, acum trebuie să facem și dovada că putem organiza un astfel de turneu.” a declarat președintele FRM, Ioan Onicaș pentru Prosport.ro

„Este o bucurie și o satisfacție imensă pentru noi. Terenul principal va fi în sală, unde vom monta suprafața sintetică. A fost aleasă această variantă pentru a evita eventualele precipitații care ar putea perturba competiția, iar terenurile secundare vor fi la Baza Tineretului. Aportul Federației Române de Minifotbal a fost important și le mulțumim pentru sprijin. Turneul va fi televizat de o televiziune națională.

Cu cele 40 de echipe participante vom avea circa 1.000 de jucători, delegați, oficiali, plus suporteri, care vor veni la Oradea în aceea perioadă. Va fi și o bună promovare a orașului cu prilejul acestor competiții de minifotbal.” a declarat Spiros Baltsavias în presa locală pentru Bihor online.

3 – turnee majore naționale a organizat Oradea în ultimii ani: Campionatul Național (2019), Supercupa României (2021) și Campionatul Național de Firme și Instituții (2018)

1 – turneu major european a găzduit România până în prezent: Campionatul European din 2011 (Tulcea)