România, amicale la Ruse, în Bulgaria, pe 9 și 10 aprilie

Echipa națională de minifotbal a României, de 6 ori campioană europeană, actuală vicecampioană, începe pregătirile pentru EMF EURO 2022, competiție programată pentru perioada 4-11 iunie, la Kosice, în Slovacia.

Băieții antrenați de Virgil Bejenaru se vor deplasa în acest sfârșit de săptămână la Ruse, în Bulgaria, pentru două jocuri de verificare cu vecinii de la sud de Dunăre. Meciurile sunt programate astfel:

  1. Sâmbătă, de la ora 19:30
  2. Duminică, de la ora 11:00

Meciurile au loc ca urmare a invitației primite de la Asociația de Minifotbal din Bulgaria, echipa reprezentativă a vecinilor de la sud fiind, de asemenea, în pregătiri pentru cea de-a zecea ediție a Campionatului European de Minifotbal.

Delegația noastră pentru aceste două jocuri amicale conține un lot de 14 jucători, 3 antrenori și un manager.

Lot de jucători pentru amicalele cu Bulgaria:

Angel Băiceanu (Golden Boys Bacău) și Ionuț Neacșa (Juventus Sibiu) – portari

Mircea Popa (Juventus Sibiu), Răzvan Radu (Old Boys București), Vlad Țipău (Stone Team Bistrița), Răzvan Plopeanu (Armata Comelf Bistrița), Andrei Nemițanu (Glissando Timișoara), Ionuț Chețan (Nova Vita Tg-Mureș), Sergiu Sălăghie (Nova Vita Tg-Mureș), Ovidiu Aramă (Nova Vita Tg-Mureș), Marius Balogh (AEK Oradea), Andrei Ferik (AEK Oradea), Andrei Apostol (Site BAU Piatra Neamț) și Toma Vincene (Old Boys București)

Staff tehnic:

Virgil Bejenaru (antrenor), Lucian Nicușan (antrenor secund), Laszlo Klein (antrenor cu portarii/portar) și Dan Ștefan Cojocaru (manager).

Virgil Bejenaru, antrenor echipa națională a României:

„Este o acțiune binevenită având în vedere pauza care a fost, eu am conturat deja un lot de jucători cu care sper să facem o performanță deosebită la EURO. La acest turneu din Bulgaria vom încerca și unele nume noi, să găsim niște jucători tineri care să aducă un suflu proaspăt echipei naționale. În același timp am adus și jucători care au multe meciuri în picioare, care să le arate spiritul echipei și ceea ce noi vrem să impunem.

Din convocatorul pe care-l gândisem, un singur jucător nu a putut veni, fostul internațional de futsal, Mimi Stoica, care a făcut o figură foarte frumoasă la turneele de minifotbal organizate în perioada pandemiei.

Noi pregătim turneul final prin aceste acțiuni premergătoare, eu sper să-mi fac o imagine de ansamblu la acest turneu din Bulgaria, iar apoi lotul care va fi convocat pentru acțiunea de la Oradea (n.r. 13-15 mai), să fie în proporție de 85-90% cel care va face deplasarea la Kosice.

Întotdeauna eu am țintit locul 1, iar la EURO ținta noastră este aceeași. Mereu, România s-a clasat pe poziții înalte la acest turneu și eu sper ca și acum să fim tot acolo.”

Dan Ștefan Cojocaru, manager echipa națională a României:

„Acest mini-stagiu de pregătire reprezintă o primă acțiune foarte importantă în vederea pregătirilor pentru Campionatul European. Mai ales că vine după 2 ani de pauză, cauzați de pandemie, e foarte importantă și pentru că adversarul nostru, Bulgaria ne-a pus mereu probleme, o echipă ambițioasă, omogenă care cu siguranță va face o figură frumoasă la EURO.

Vom vedea la lucru un nucleu de jucători consacrați dar și jucători mai noi care s-au remarcat la turneele locale sau amicale, jucători care vin de la acțiuni ale echipei naționale de tineret, gen Ferik sau Balogh, Apostol sau Aramă, jucători pe care staff-ul tehnic caută să-i integreze în lot.

În perioada 13-15 mai urmează un semi-stagiu de pregătire la Oradea, cu două jocuri amicale cu Ungaria, primul pe 14 la Oradea, al doilea pe 15 la 70 de kilometri de Oradea, în Ungaria.

Cu 3 zile înaintea plecării spre EURO, adică pe 31 mai, seara, are loc convocarea lotului pentru turneul final, urmând să aibă loc și un joc amical cu o selecționată a campionatului de la Oradea. Acest ultim stagiu este posibil prin amabilitatea domnului Spiros Baltsavias, un apropiat al minifotbalului românesc.

Aceste 3 acțiuni de pregătire, în contextul lipsei de activitate, sunt foarte bune, în vederea unei bune clasări la EURO. Dorim să ne atingem obiectivul, care mereu a fost cel puțin clasarea în primele 4 echipe, dar desigur ne dorim locul 1. Vrem ca la EURO să avem cei mai în formă jucători care să aducă titlul. Ar fi încununarea unui an de succese, început prin înființarea Federației Naționale de Minifotbal (FRM), o încununare a muncii depuse.”

România face parte din grupa B a EMF EURO 2022, alături de Spania, Albania și Azerbaidjan. 24 de echipe naționale participă la turneul final din Slovacia, primele 16 urmând să se califice în faza optimilor de finală.

2 – locul ocupat de România la ultimul Campionat European, în august 2018, la Kiev în Ucraina

3 – locul ocupat de România la ultimul Campionat Mondial, în octombrie 2019, la Perth în Australia