România, în grupa D a EMF EURO 2024, alături de Ungaria, Polonia și Turcia

România, campioana mondială en-titre și vicecampioana europeană, va evolua în grupa D la Campionatul European de Minifotbal, programat între 1 și 8 Iunie, la Sarajevo, în Bosnia. Adversarele României din grupă vor fi: Ungaria, Polonia și Turcia.

Joi, 4 aprilie, la Sarajevo, a avut loc tragerea la sorți a EMF EURO 2024, competiție ce urmează să fie organizată, în premieră, în Bosnia. La fel ca la precedentul turneu major european, la competiție vor lua parte 24 de echipe naționale, printre care campioana mondială, România și campioana europeană, Azerbaidjan.

„Tricolorii” noștri au fost extrași în grupa D, alături de o veche rivală, Ungaria, dar și de două echipe cu care nu ne-am întâlnit la acest nivel, Polonia și Turcia. Pe Ungaria, România a învins-o recent în semifinalele Campionatului Mondial din Emiratele Arabe Unite, scor 3-0, dar și într-un joc de verificare disputat la finele lunii martie, la Oradea, scor 4-0. Cel de-al doilea joc amical s-a încheiat la egalitate, 2-2.

Virgil Bejenaru, antrenorul echipei României a comentat asupra tragerii la sorți de joi din Bosnia:

 „Am așteptat cu interes tragerea, eu cred că este o grupă echilibrată. Ca de obicei, țintim prima poziție, dar nu va fi ușor. Meciurile precedente cu Ungaria nu mai sunt relevante, Mondialul a trecut, meciurile de pregătire sunt una, un meci la EURO va fi cu totul altceva.

Despre polonezi nu știm foarte multe, dar la competițiile inter-cluburi am întâlnit echipe foarte bune din Polonia, cu jucători puternici și foarte ambițioși. Cred că și Turcia și Polonia vor fi adversari destul de grei, e bine că avem o grupă care ne ține în „priză” și sper să mergem cât mai sus în competiție.”

Dan Ștefan Cojocaru, managerul echipei naționale, a vorbit și el despre grupa României de la EURO:

O grupă destul de echilibrată, avem Ungaria pe care o cunoaștem foarte bine. Eu personal cred că echipa Ungariei care a venit la Oradea, a venit cu un lot restrâns, nu cu tot lotul. Fără a lua din meritele echipei noastre naționale, eu cred că Ungaria la EURO va avea o altă față decât la Oradea.

Turcia este o echipă care a schimbat des componența lotului, imprevizibilă și care știm cu câtă ardoare joacă. Echipa Poloniei nu o cunosc deloc, pentru că nu a mai prea fost prezentă la competițiile europene, dar care cred că se va prezenta cu o echipă destul de bună la EURO. Comparativ cu celelalte grupe, am avut o tragere la sorți destul de bună. Am văzut grupa C (n.r. Slovacia, Cehia, Spania și Croația), una de „foc”.

Trebuie să ne jucăm șansa, avem șanse mari să depășim faza grupelor, dar uitându-mă mai departe în turneu, așa cum o fac mereu, cred că primul loc în grupă este cel mai important pentru a avea o optime și un sfert de finală mai accesibile.

Turneul final al Campionatului European va avea loc între 1 și 8 Iunie la Sarajevo, cu participarea a 24 de echipe, împărțite în 6 grupe a câte 4 echipe. Primele două clasate din fiecare grupă și cele mai bune 4 locuri trei vor face pasul spre faza optimilor de finală.

La ultimele două ediții de EMF EURO, naționala României s-a clasat pe locul 2, în 2018 în Ucraina și în 2022, în Slovacia. România este de 6 ori campioană a Europei, performanță reușită în perioada 2010-2015.